Stad Oostende is sinds deze maand officieel lid van het Rainbow Cities Network. De Stad treedt daarmee toe tot het internationale netwerk van 34 steden uit maar liefst 17 verschillende landen die het gelijkekansenbeleid en meer bepaald de LGBTI+-rechten hoog op de agenda zetten. Hiermee geeft Oostende een belangrijk signaal en zet ze een volgende grote stap richting een inclusief beleid voor alle Oostendenaars.
Stad Oostende trad in augustus toe tot het Rainbow Cities Network. 34 steden uit 17 verschillende landen zijn lid. Een 'Rainbow City' zijn, geeft ons LGBTI+-beleid (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en andere) een stevige duw in de rug: we krijgen de kans om met andere steden innovatieve ideeën en ervaringen uit te wisselen om zo inspiratie op te doen om ons eigen beleid te versterken.
Krachten bundelen
Via het netwerk neemt Stad Oostende in de toekomst deel aan internationale projecten en acties: bv. tentoonstellingen, onderzoeken en symposia. Zo blijft de Stad op de hoogte van internationale ontwikkelingen en worden de krachten gebundeld om LGBTI+-rechten (inter)nationaal te verdedigen. Schepen van Mens & Milieu Silke Beirenslicht toe: "Oostende mocht als moderne centrumstad niet langer ontbreken in het rijtje van vooruitstrevende steden binnen dit netwerk. Als we even terugdenken aan de recente goedkeuring van de antiholebiwet in Hongarije, dan is het belangrijk dat we samen met gelijkgezinde landen een zo groot mogelijke vuist kunnen maken tegen dergelijke vormen van discriminatie."
Een actief regenboogbeleid Begin juli opende het Regenbooghuis aan Zee de deuren in Oostende. Het is een informatiepunt, een veilige ontmoetingsplaats en een thuishaven die ondersteuning biedt aan lokale LGBTI+-organisaties. De Stad zet zich in om samenwerkingen aan te gaan met externe partners zoals LGBTI+-organisaties en scholen. Jaarlijks laat de Stad ook de regenboogvlaggen wapperen op de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Daarnaast steunt Stad Oostende de informatiesessies van Merhaba voor hulpverleners/eerstelijnszorg rond omgaan met LGBTI+-personen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond. We schuiven de sessies graag naar voor als 'good practice'.
Oostende heeft dus een actief LGBTI+-beleid en wil haar rol als voorbeeldstad de komende jaren verder uitbouwen. Vorig jaar nam de Stad alvast een beleidsmedewerker Toegankelijkheid/Gelijke Kansen in dienst om een versnelling hoger te schakelen. Als lid van het netwerk zal Stad Oostende als regenboogstad nog verder kunnen groeien.
"Met onze deelname aan het 'Rainbow Cities Network' bevestigen we onze ambitie en ons engagement om ervoor te zorgen dat LGBTI+-personen overal correct behandeld worden. Dat wil zeggen: zonder te worden blootgesteld aan enige vorm van geweld of discriminatie. Dat is één van de speerpunten uit ons bestuursakkoord en daar gaan we voluit voor", besluit schepen Beirens.
Begin november mag stad Oostende haar officieel certificaat in ontvangst nemen tijdens een internationale bijeenkomst in Bergen, Noorwegen.
Share this: