In het kader van de stedenband met Banjul ondersteunde Stad Oostende een opleiding voor stadsgidsen ter plaatse. De opleiding was mogelijk dankzij een samenwerking met het National Centre For Arts and Culture (NCAC). Bovendien kocht de Stad vijftien fietsen aan die de pas afgestudeerde gidsen nu kunnen gebruiken voor begeleide fietstochten.
Van 4 tot en met 8 maart 2024 vond er in Banjul, de hoofdstad van Gambia, een opleiding voor stadsgidsen plaats in het kader van het EU-project 'Future Proof Banjul'. Deze opleiding was mogelijk dankzij steun van Stad Oostende en het National Centre For Arts and Culture (NCAC). Het initiatief wil jobs creëren in de lokale erfgoedsector en het bewustzijn rond het erfgoed van de kuststad verhogen.
Tijdens een vijfdaagse training in het Crab Island Sustainable Development Centre volgden dertig jongeren uit Banjul een spoedcursus. Daarin kwamen onderwerpen zoals basisgidsen, erfgoedbehoud, klantenzorg, eerste hulp, ecosysteem en biodiversiteit, verantwoord en duurzaam toerisme én bewustwording van klimaatverandering aan bod. Naast de lesgevers van het NCAC werkten ook gastsprekers van het Department of Parks & Wildlife en de West-African Bird Study Association mee aan de training.
Stad Oostende schenkt vijftien fietsen aan Banjul
Daarnaast kunnen de recent opgeleide gidsen nu gebruik maken van een twintigtal moderne fietsen. Stad Oostende doneerde deze fietsen samen met Groep INTRO. De Stad kocht vijftien exemplaren aan bij Groep INTRO, terwijl Groep INTRO zelf, afdeling Inclusief Ondernemen Fiets & Duurzame Mobiliteit, de overige vijf fietsen schonk.
"Dit is opnieuw een mooi voorbeeld van hoe we jongeren in onze zusterstad Banjul toekomstmogelijkheden kunnen bieden via opleidingen en trainingen. Banjul is de ideale stad voor een toeristische daguitstap. Bovendien werden de straten de voorbije jaren aangepakt waardoor de fiets er zijn intrede kan doen. Onze Stedenband draait om internationale samenwerking. Het is dan ook heel fijn dat Groep INTRO zijn steun en medewerking aan dit project verleent." - Silke Beirens, Schepen van Mens en Milieu
Erfgoed in Banjul geïnventariseerd
Het NCAC voerde in samenwerking met UNESCO al een inventarisatie uit van het bestaande erfgoed in Banjul. Meer dan honderd locaties en monumenten in de stad zijn geïnventariseerd met aandacht voor de betekenis, de staat van instandhouding en mogelijke behoudsgebieden.
Klimaatverandering in Banjul
Aangezien Banjul onder de zeespiegel ligt, is de plaats gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering. Het is daarom essentieel dat iedereen die betrokken is bij het erfgoed in Banjul zich bewust is van het verstoorde klimaat en de mogelijke gevolgen daarvan voor laaggelegen erfgoedlocaties.
Gidstochten per fiets passen dan helemaal in de inspanningen om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Dit volgt onder andere op de aanplantingsacties op het strand, de vergroening van de binnenstad van Banjul en het aanplanten van mangroves. Ontdek meer over de stedenband op www.oostende.be/banjul.
Foto: © Pieter Clicteur
Share this: