post

Home

|

post

Medewerkers van klein Verhaal en O.666 trekken naar Banjul

Share this:

Drie medewerkers van kleinVerhaal vzw en O.666 trekken in oktober voor een paar weken naar Banjul, zusterstad van Stad Oostende. Ze zullen er op de site van Crab Island een muziekstudio en een multifunctionele hal helpen inrichten en lokale technici opleiden. Het initiatief maakt deel uit van het EU-project Future Proof Banjul, Stedenband Oostende-Banjul- partnerschap voor duurzame stadsontwikkeling. Het project loopt nog tot eind november 2024.

Onder de titel 'City Link Ostend Banjul – Partnership for Sustainable City Development' ontving de stedenband tussen Oostende en Banjul in 2020 een projectsubsidie van de Europese Commissie. Het ambitieuze project in Banjul, de hoofdstad van Gambia, heeft als doel de administratieve werking van de lokale overheid te versterken, de weerbaarheid van de stad tegen klimaatverandering te vergroten, innovatief ondernemerschap te stimuleren en de welvaart te verhogen. Het project loopt eind november 2024 af met de inrichting van een radio- en muziekstudio.  

Muziekstudio en een multifunctionele hal

Op 14 oktober 2024 vertrekken twee medewerkers van kleinVerhaal vzw, een sociaal-artistieke organisatie, naar Banjul om het Multifunctioneel Kenniscentrum Crab Island te ondersteunen met de aanleg van een muziekstudio en een multifunctionele hal, waarbij ze licht- en geluidsmateriaal zullen installeren. Een medewerker blijft twee weken ter plaatse, de andere drie weken. Op 27 oktober 2024 voegt een medewerker van O.666  zich bij hen voor een week om bij te dragen aan het stedenbandproject. O.666 is een sociale circulaire hub. De medewerkers zullen gedurende hun verblijf ook lokale technici opleiden. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de geluidsisolatie van de nieuwe muziekstudio.

"Een Stedenband draait vooral om wederzijdse uitwisseling en samenwerking over de grenzen heen. Het is fantastisch dat medewerkers van Klein Verhaal en O.666 in Banjul aan de slag gaan en er mede voor zorgen dat Crab Island een interessante sociaal-culturele én circulaire plek wordt in onze zusterstad. Met hun expertise en enthousiasme wordt dit opnieuw een heel mooi verhaal." - Schepen Silke Beirens

Multifunctioneel Kenniscentrum Crab Island

Op een terrein van 1,6 hectare op Crab Island, één van de negen wijken van Banjul, ligt een van de oudste ‘junior schools’ in Gambia, opgericht tijdens de Britse koloniale periode. Na jaren van leegstand en verval zijn er sinds 2016 initiatieven gestart, gefaciliteerd door de stedenband, om de locatie nieuw leven in te blazen. Voorbeelden hiervan zijn de aanleg van volkstuintjes, de productie van zeep in samenwerking met Women Initiative Gambia (WIG), een fietsherstelatelier, imkeropleidingen en de vervaardiging van ‘interlocking blocks’ voor bestrating.

In het kader van het EU-gefinancierde Future Proof Banjul-project wordt de vroegere schoollocatie sinds 2022 gemoderniseerd tot een multifunctioneel kenniscentrum, een broedplaats voor innovatie, opleidingen en creativiteit. De klaslokalen zijn gerenoveerd en de site wordt voorzien van zonne-energie om zelfvoorzienend te zijn in elektriciteit met 60 kWp aan zonnepanelen en 60 kWh lithium batterijen.

De oude schoolhal is volledig vernieuwd met milieuvriendelijke bakstenen van gecomprimeerde klei en biedt binnenkort ruimte voor diverse evenementen zoals concerten, dansavonden, feesten, ceremoniën, schoolevenementen en seminaries.

De voormalige klaslokalen worden toegankelijk voor middenveldorganisaties en sociale initiatieven, waaronder verschillende startups zoals een wasserette, ambachtelijke zeepproductie, upcycling van rubberen autobanden tot zitmeubilair, voedselverwerking zoals het drogen en verpakken van hoogwaardige planten zoals moringa en baobab. Nu worden ook een lokaal radiostation, een muziekopnamestudio en een IT-multimedia lab met hoogwaardige apparatuur ingericht.

Bovendien zullen op de site 45 volkstuintjes, composteerfaciliteiten en een opkweekplaats voor bomen en planten worden geïntegreerd.