post

Home

|

post

ABC aan Zee tijdens de zomervakantie

Share this:

Stad Oostende lanceert het project ‘ABC aan Zee’ om jonge nieuwkomers te ondersteunen in hun integratieproces. Stad Oostende werkte met Samen Divers en andere partners een taaloefenaanbod uit voor jonge nieuwkomers. kunnen volgen tijdens de paasvakantie. De lessen vinden plaats in de lokalen van SJO, Petrus & Paulus. Er wordt ook een oproep gelanceerd voor nieuwe vrijwilligers.

Het hoofddoel van het project ABC aan Zee is om jongeren en kinderen te ondersteunen in hun taalvaardigheid terwijl ze kennismaken met het vrijetijdsaanbod in Oostende. Daarnaast is het ook de bedoeling om de expertise binnen de eigen diensten te versterken en de ervaringen te delen met andere relevante partners binnen het project.

Warm onthaal en begeleiding door vrijwilligers 

"Vorig jaar haalden we een aanzienlijke projectsubsidie binnen van de Vlaamse overheid waarmee we nu in alle vakantieperiodes een mooi taaloefenaanbod kunnen realiseren voor anderstalige nieuwkomers. We zijn erin geslaagd om in een heel korte tijd en ondanks de coronamaatregelen samen met verschillende partners een gevarieerd programma samen te stellen", vertelt schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.

Het project zou niet kunnen draaien zonder enthousiaste vrijwilligers. De vrijwilligers gaan tijdens de taalstimulerende activiteiten aan de slag met relevante thema’s dichtbij de leefwereld van de jongeren. Dit met als doelstelling om de taalvaardigheid en zelfredzaamheid van de jongeren te verbeteren. Naast het oefenen van de taal is er ook aandacht voor een warme omgeving waarin de deelnemers zich goed en veilig voelen.

Vrijwilliger Daniela Luna Salgado: “Elke vakantie opnieuw probeer ik 'mijn leerlingen' te boeien zodat ze een beetje meer begrijpen van onze complexe samenleving en onze eigenaardigheden waar het Nederlands slechts één - maar een heel belangrijk - aspect van is."

De ex-OKAN'er en derdejaarsstudente Geneeskunde Prasamsha Panta zal zich ook engageren als nieuwe vrijwilliger: "Ik wil iets doen voor ABC aan Zee, want ik heb vroeger zelf veel geleerd tijdens de OKAN-klassen en de zomerschool van Samen Divers. Ik verwacht niks terug van mijn engagement, maar wil de OKAN-jongeren inspireren.” 

Praktisch: aanbod paasvakantie

  • Wanneer: 26 juli tot en met 2021
  • Voor wie: 24 OKAN-jongeren van 12 tot 18 jaar. Dit zijn jongeren die nog maar minder dan één schooljaar in Vlaanderen verblijven.
  • Wat: in de voormiddag wordt er in kleine groepjes rond taal gewerkt. In de namiddag vinden er groepsactiviteiten plaats. Dat zijn initiatieven die Stad Oostende in samenwerking met Arktos vzw organiseert. Alle initiatieven zijn coronaproof.
  • Waar: de lessen in de voormiddag vinden plaats in de lokalen van SJO, Petrus & Paulus (Ieperstraat 9).

Oproep naar nieuwe vrijwilligers

ABC aan Zee wil niet enkel tijdens de zomervakantie, maar ook tijdens de andere vakanties, activiteiten aanbieden, met uitzondering van de kerstvakantie. Omdat het project vooral steunt op vrijwilligers, is Stad Oostende op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich in de verschillende vakanties kunnen engageren. Stad Oostende biedt hen doorheen het proces goede ondersteuning en omkadering. Ook de ouders van de jongeren hebben een grote appreciatie voor het werk van de vrijwilligers. Bekijk de oproep via https://www.oostende.be/gezocht-vrijwilligers-voor-abc-aan-zee