post

Home

|

post

Elf kunstvoorstellen voor bij ruiterstandbeeld Leopold II

Share this:

Stad Oostende schreef eind 2023 een kunstopdracht uit voor een artistieke interventie bij het ruiterstandbeeld van Leopold II op de zeedijk. Curator Pieter Boons selecteerde elf kunstprojecten die de Oostendenaars vanaf 14 september tot eind oktober kunnen bekijken in de Koninklijke Gaanderijen. Via ons.oostende.be en postkaartjes kunnen de Oostendenaars feedback geven over de voorstellen. Eind 2025 wil de Stad een van de kunstprojecten realiseren.

Het ruiterstandbeeld van Leopold II op de Zeedijk is vandaag erg omstreden. Het beeld werd meermaals beklad, besmeurd en gevandaliseerd. Stad Oostende besliste in 2019 om dit historische monument te behouden en een nieuwe context te geven. We mogen het kolonialisme niet zomaar uitwissen, we moeten het opnieuw duiden. Het infobord wordt daarom grondig herschreven. Bij het monument komt een nieuw, permanent hedendaags kunstwerk.

Curator Pieter Boons selecteerde elf kunstenaars

Eind 2023 schreef Stad Oostende een kunstopdracht uit. Curator Pieter Boons selecteerde elf hedendaagse kunstenaars met Afrikaanse roots die werken rond de erfenis van het kolonialisme. Elk van hen stelt een nieuw kunstproject voor tijdens de tijdelijke expo 'Wat met Leopold II???'. Oostendenaars kunnen de elf voorstellen vanaf 14 september tot eind oktober bekijken in de Koninklijke gaanderijen in Oostende.

Feedback via ons.oostende.be en postkaarten

Via het platform ons.oostende.be kunnen de Oostendenaars hun mening geven over de verschillende ontwerpen. Die feedback zal de Stad meenemen bij het maken van de definitieve keuze in november. Daarnaast liggen er in Bibliotheek Oostende, het Stadhuis Oostende en bij KAAP postkaarten met alle kunstwerken waarop Oostendenaars hun mening kunnen schrijven.

Dialoogmoment

Op 24 oktober om 20.00 uur organiseert de Stad een dialoogmoment in De Grote Post (Zaal Dactylo). Tijdens die bijeenkomst gaat de Stad in gesprek met enkele leden van de commissie die betrokken zijn bij de selectie van het kunstwerk. Na het panelgesprek zijn er een aantal dialoogtafels en kan er actief deelgenomen worden aan het debat. Voor meer informatie en om in te schrijven voor het dialoogmoment, kunnen Oostendenaars terecht op de website: www.oostende.be/kolonialesporen

Tegen eind 2025 wil Stad Oostende een van de kunstprojecten realiseren. Zo wordt het plein een verbindende plek om even stil te staan bij de koloniale geschiedenis, de mechanismen van propaganda én bij de nefaste gevolgen van kolonialisme zoals racisme en onverdraagzaamheid die tot op vandaag nog altijd voelbaar zijn