post

Home

|

post

Energiehuis Oostende plaatst zonnepanelen op dak Duin en Zee

Share this:

Stad Oostende blijft zich verder inzetten om klimaatneutraal te worden. De afgelopen maanden kwamen er maar liefst 551 zonnepanelen op de daken van Duin en Zee die in totaal ongeveer 213.000 kWh per jaar zullen opleveren.

De installatie van zonnepanelen op Duin en Zee levert een behoorlijke bijdrage aan het gebruik van schone energie in Oostende. De jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen is een aanzienlijke kostenbesparing voor de stad. Duin en Zee zal de opgewekte energie voor eigen verbruik gebruiken, terwijl de resterende energie via energiedelen wordt verdeeld onder andere stadsgebouwen.

Het gaat om een investering van 208.666 euro. De kosten worden volledig terugbetaald met de gerealiseerde winst door energiebesparing.

"We blijven onze stadsgebouwen één na één renoveren met aandacht voor energiezuinigheid én hernieuwbare energie. Zo daalt onze energiefactuur én kiezen we voluit voor groene stroom. Deze zonnepanelen gaan bovendien 25 jaar mee, en zijn niet alleen milieuvriendelijk omdat ze groene energie opwekken, maar ook door hun samenstelling. Zonnepanelen worden na gebruik helemaal gerecycleerd." - Silke Beirens, Schepen van Mens en Milieu 

Verder het energieverbruik van de Stad verlagen

Deze realisaties kaderen binnen het Energiezorgplan 2: een samenwerking tussen Stad Oostende, Energiehuis Oostende en Fluvius. Het doel van dit plan is om met een combinatie van energiebesparende maatregelen (zoals dakisolatie, warmtepompen, aansluiting warmtenet, relighting, …) en de opwekking van hernieuwbare energie het verbruik drastisch te verlagen.

Zo halveert Stad Oostende de CO2-uitstoot in de stadsgebouwen (1.322 ton CO2) en bouwt ze mee aan een klimaatneutrale toekomst zoals beschreven in het klimaatplan 'Leefbaar Oostende'. De Stad wil de stadsgebouwen klimaatneutraal maken tegen 2040.

Energiezuinige woningen voor de Oostendenaars

De Stad toont aan dat daken essentieel zijn in de energietransitie. Wil je als Oostendenaar ook bekijken hoe jouw woning energiezuiniger kan en hoe je energetische ingrepen kan financieren? Neem dan zeker eens vrijblijvend contact op met het Energiehuis Oostende voor gratis advies. Je vindt alle contactinfo op www.oostende.be/energiehuis.