post

Home

|

post

Foto-expo '50 Humans' zet 50 mensen in de kijker die een nieuw leven opbouwden in België

Share this:

Fotograaf Abdulazez Dukhan vertelt met zijn expo '50 Humans' het verhaal van 50 mensen die een nieuw leven opbouwden in België. De expo is tot 4 augustus te zien op verschillende locaties in Oostende.

Op dinsdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Op dat moment start de foto-expo '50 Humans' in Oostende. De jonge fotograaf Abdulazez Dukhan heeft al een lange weg afgelegd. Als vluchteling reisde hij van kamp naar kamp waar hij een passie kreeg voor fotografie. Die passie wil hij inzetten om een ander beeld te vormen van mensen die een gelijkaardige weg hebben afgelegd. '50 Humans' toont 50 portretten van mensen die in België terechtkwamen en een nieuw leven opbouwden.

"De fototentoonstelling '50 Humans' reist al even rond langs verschillende steden en gemeenten, en we zijn heel blij dat we ze nu in onze stad kunnen verwelkomen. Oostende is altijd een stad geweest waar mensen van over de hele wereld een nieuwe thuis vinden. Een diverse samenleving biedt heel wat uitdagingen en opportuniteiten en daar maken we dan ook elke dag werk van. Deze fototentoonstelling wordt niet toevallig geopend op Wereldvluchtelingendag, het brengt positieve verhalen maar het doet ons ook stilstaan bij de verschillende redenen en oorzaken van migratie", licht schepen Silke Beirens toe.

Positieve verhalen

De fotograaf koos er bewust voor om geen focus te leggen op negatieve verhalen uit het verleden. Tijdens zijn zoektocht naar kandidaten om te fotograferen kreeg hij steun uit alle hoeken van het land. Daarom kon hij een erg diverse groep afbeelden en stereotypen doorbreken. De geportretteerde mensen hebben heel wat achter de rug, maar willen net als de fotograaf met een positieve blik naar de toekomst kijken. "Vaak vertellen ze gewoon welke job ze hier doen of welke taal ze al geleerd hebben. De portretten tonen geen oplossingen en geen problemen. Het zijn gewone verhalen van gewone mensen", vertelt Abdulazez.

Verschillende locaties in de stad

De expo vindt plaats op verschillende locaties in Oostende. Bezoekers kunnen de expo bezichtigen in drie ontmoetingscentra en woonzorgcentrum 'De Boarebreker'. Hierdoor hoeven mensen nooit ver te gaan om kennis te maken met de portretten. De tentoonstelling kadert mooi binnen de visie van de ontmoetingscentra. Via de ontmoetingscentra wil de Stad elke Oostendenaar een warm welkom bieden en de sociale netwerken bevorderen. Die sociale netwerken spelen een belangrijke rol bij het integratieproces van een burger.

Bezoekers kunnen de expo bezichtigen van 20 juni tot en met 4 augustus 2023, telkens op weekdagen van 09.30 ​tot 17.00 uur op de volgende locaties:

  • Ontmoetingscentrum De Schelpe, Elisabethlaan 32
  • Ontmoetingscentrum Ter Yde, Duinenstraat 172
  • Ontmoetingscentrum 't Kasteeltje, Kasteelstraat 22b
  • Woonzorgcentrum De Boarebreker, Kaïrostraat 82

De Stad werkte voor deze expo samen met Avansa Oostende - Westhoek.