post

Home

|

post

Gezinsopvang blaast 30 kaarsjes uit

Share this:

De dienst gezinsopvang bestaat dit jaar 30 jaar en dat vieren we op zaterdag 12 oktober in ontmoetingscentrum De Schelpe met alle onthaalouders die ooit, en nog steeds, zijn aangesloten bij de dienst. Als dank voor hun dagelijkse en enthousiaste inzet worden ze samen met hun partner in de bloemetjes gezet met een uitgebreide receptie.

Meer dan 130 ouders doen bijna dagelijks een beroep op de 33 kinderbegeleiders van Gezinsopvang Oostende. Zo’n 10 jaar geleden stonden nog 68 onthaalouders paraat om mee tegemoet te komen aan de vraag voor kinderopvang in onze stad. Ondertussen is dat aantal teruggevallen op minder dan de helft. “Het klopt dat  niet iedereen uit het goede hout is gesneden om onthaalouder te worden én te blijven”, licht schepen van Kinderopvang Silke Beirens toe. “Onthaalmama’s en –papa’s zijn onvervalste duizendpoten die alleen moeten instaan voor de was, de plas, de catering én de begeleiding van de kinderen”.

Toch zijn de huiselijke sfeer en de één op één-begeleiding voor veel ouders doorslaggevende factoren om voor gezinsopvang te kiezen. Ook de vertrouwensband tussen ouder en onthaalouder die gecreëerd wordt, is uniek. Onthaalouders hebben vaak uitgebreid zicht op de thuiscontext van het kind wat hen op zich heel wat specifieke informatie biedt bij de opvangnoden van het kind.

"Ondertussen heb ik tijdens mijn bezoekronde als nieuwe schepen van kinderopvang uitgebreid met bijna alle onthaalouders kunnen kennismaken. Van op de eerste rij heb ik het enthousiasme en de warmte kunnen voelen bij deze supermama's en -papa's. Het rekruteren van nieuwe onthaalouders wordt in elk geval geen makkelijke klus. We zullen vooral moeten uitkijken naar formules en faciliteiten om onthaalouders te kunnen laten samenwerken zodat de werkdruk over meer schouders kan verdeeld worden." besluit schepen Beirens.

De viering van 30 jaar gezinsopvang in OC De Schelpe vindt niet toevallig plaats op de Dag van de Kinderbegeleider op 12 oktober waarbij alle kinderbegleiders in de bloemetjes gezet worden.