post

Home

|

post

Nieuwe jetscooters voor strandredders

Share this:

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) ontving vandaag vier splinternieuwe jetscooters. Deze worden binnenkort ingezet in verschillende badplaatsen, waaronder ook Oostende. De vaartuigen moeten de veiligheid van strandgangers én redders verhogen.

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) is verantwoordelijk voor de veiligheid langs de Belgische kustlijn. Om die veiligheid te verhogen investeerde IKWV in vier jetscooters. Naast De Haan, Middelkerke en Knokke-Heist, kan ook Oostende gebruik maken van de nieuwe toestellen.

Voor de Strandreddingsdienst van Stad Oostende is dit een waardevolle aanvulling op de huidige apparatuur.   De Stad vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten van een duik in het water, maar daarbij staat veiligheid steeds voorop. Stad Oostende zet in samenwerking met Toerisme Oostende in op preventie en sensibilisering, maar een sterk uitgeruste strandreddingsdienst blijft cruciaal om de veiligheid te garanderen. De Stad is dus erg tevreden met de nieuwe vaartuigen.

"De veiligheid van de strandgangers en zwemmers aan onze mooie kust in alle weersomstandigheden garanderen is een absolute prioriteit. We mikken met preventieve maatregelen natuurlijk op zo weinig mogelijk interventies, maar door het materieel van onze reddingsdiensten up-to-date te houden kunnen ze krachtig en doeltreffend ingrijpen als het moet." - Silke Beirens, Schepen van Mens en Milieu

Extra wendbaarheid en veiligheid

De nieuwe jetscooters zijn ontworpen zonder uitwendige schroef, wat de redders in staat stelt om zeer dicht bij zwemmers te opereren en sneller te reageren in noodgevallen. Door de unieke kenmerken van onze kustlijn (golfbrekers, strekdammen, de haven...) is zo'n wendbaar vaartuig geen overbodige luxe.

In tegenstelling tot de huidige interventieboten, die beperkt zijn tot operaties onder omstandigheden tot maximaal windkracht 6, biedt de jetscooter een onbeperkte operationele capaciteit. Dit heeft een aanzienlijke impact op de veiligheid, aangezien er geen limiet meer is aan de interventiemogelijkheden bij moeilijke omstandigheden zoals bij hoge golfslag.