post

Home

|

post

Stad Oostende maakt kinderen bewust over gevaren Noordzee

Share this:

Om kinderen te wijzen op de gevaren van de zee organiseert Stad Oostende dit schooljaar theoretische en praktische sessies voor leerlingen uit het vijfde leerjaar. In totaal gaat het over meer dan 400 jongeren.

Begin dit jaar werden de basisscholen uitgenodigd om hun leerlingen van het vijfde leerjaar te laten deelnemen aan de educatieve campagne van de Stad, waarbij eerst via theorie wordt aangeleerd wat de risico’s zijn waarmee watersporters en strandbezoekers geconfronteerd worden.

Na het volgen van de theoretische sessie passen de leerlingen de opgedane kennis ook effectief toe in de praktijk. Hiervoor wordt letterlijk in zee gegaan met watersportclub VVW Inside Outside en hoofdredders van de Oostendse reddingsdienst. De vijfdejaars van Heilig Hartschool genoten op 29 mei als eerste van een boeiende praktijksessie, waarbij ze onder meer met een raft de branding trotseerden. Vanaf september komen nog eens 13 scholen aan bod, goed voor een totaal van 405 kinderen.

"Onze Noordzee is verraderlijk en het is van levensbelang dat jongeren hier bewust van zijn. Door theorielessen én in zee te gaan met onze ervaren redders hopen we dat de jonge garde de gevaren leert kennen, maar eveneens ook het plezier ontdekt dat de zee ons kan geven."- Natacha Waldmann, schepen voor Onderwijs

Een doelstelling van het bestuur is om alle Oostendse kinderen te leren zwemmen. Aansluitend moeten ze zich bewust zijn van het feit dat zwemmen in de zee niet hetzelfde is als in een zwembad. De specifieke gevaren hiervan wil de stad ze met deze lessenreeks leren kennen, zodat de kinderen samen met hun familie met een gerust hart een ontspannen dag op het strand – en in de zee - kunnen doorbrengen.

"Als een kind de gevaren van de zee kent en daar op de juiste wijze mee omgaat dan kunnen we heel wat reddingsacties voorkomen. We zijn dan ook verheugd dat we vanuit het stadsbestuur hier een verschil kunnen maken. " - Silke Beirens, schepen van Mens en Milieu