post

Home

|

post

Stad Oostende ondersteunt 'Operatie Proper'

Share this:

Stad Oostende draagt netheid hoog in het vaandel. Helaas blijft zwerfvuil nog steeds een te groot probleem. Daarom ondersteunt de Stad ook dit jaar het project van Mooimakers 'Operatie Proper'. Daarbij worden scholen en jeugdbewegingen gestimuleerd om zwerfvuil duurzaam aan te pakken.

Stad Oostende maakt van de bestrijding van zwerfvuil en afvalbeheer een prioriteit. Als badstad bezoeken er duizenden toeristen en mensen de Stad aan Zee. Helaas brengt dit ook heel wat uitdagingen met zich mee om de stad en het strand netjes te houden. Karton, glazen flessen en plastic verpakkingen belanden nog te vaak in onze prachtige natuur.  Samen met Mooimakers willen we scholen, kinderen en jongeren activeren om zwerfvuil aan te pakken. Daarom rolde Mooimakers ‘Operatie Proper’ uit.

Operatie Proper

‘Operatie Proper’ is een beloningssysteem waarbij scholen en jeugdverenigingen een duwtje in de rug krijgen om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Door het opmaken en uitvoeren van een actieplan leren kinderen en jongeren over zwerfvuil in hun eigen leefomgeving. Ze leren om niet enkel toe te kijken, maar de handen uit de mouwen te steken om samen een nettere (school)omgeving te krijgen.

Stad Oostende ondersteunt dit project helemaal. Vorig jaar deden er zes scholen en één jeugdbeweging mee. Concreet ging het om VTI Oostende, GO! Athena Campus Centrum, GO! Athena Campus Pegasus, Ensorinstituut, Heilig Hartschool, VLS Westdiep en Seascouts Oostende. De deelnemende scholen en verenigingen kregen samen 4.525 euro.

Actieplan om zwerfvuil aan te pakken

Ook dit jaar geeft de Stad scholen en jeugdbewegingen de kans om deel te nemen aan dit project door een actieplan op te stellen dat bestaat uit maximaal acht actiepunten. Afhankelijk van het aantal voltooide actiepunten ontvangt de school of jeugdbeweging een bedrag tot €975. Daarmee kunnen ze aan de slag om de speelplaats of de omgeving groener te maken of rond het thema zwerfvuil verder te werken.

Scholen of verenigingen die willen deelnemen, kunnen zich nog tot en met 31 oktober 2023 inschrijven via milieu@oostende.be. Meer informatie over 'Operatie Proper' vind je op de website van Mooimakers.