post

Home

|

post

Stad Oostende organiseert verhalen, ontmoetingen en speeddates ter ere van Wereldvluchtelingendag

Share this:

Op Wereldvluchtelingendag, 20 juni, organiseerde Stad Oostende met Refu Interim ontmoetingen en speeddates op het Wapenplein. Deelnemers en Oostendse nieuwkomers leerden elkaar er beter kennen en wisselden verhalen uit.

Ter ere van Wereldvluchtelingendag op 20 juni organiseerde Stad Oostende samen met Refu Interim een avond vol verhalen en ontmoetingen. Zowel passanten als mensen die zich op voorhand inschreven, konden op het Wapenplein aan tafel schuiven met nieuwkomers en er speeddate-gewijs hun verhalen uitwisselen.

Ondanks het vaak zware thema was het evenement luchtig en leuk, dankzij de begeleiding van theatermakers van Producties en zonen en een mede-host van Refu Interim. Zij hielpen de deelnemers met gespreksstarters en warmden iedereen op met een goeie dosis humor.

Refu Interim zorgde voor enthousiaste vrijwilligers uit alle hoeken van de wereld die in Oostende wonen en hun ervaringen wilden delen. Refu Interim is een organisatie die vrijwilligerswerk zoekt voor mensen die nieuw zijn in België. Zo kunnen ze nieuwe mensen leren kennen en een nieuw leven opbouwen.

"Mensen die niet het geluk hadden om in hun land van herkomst te kunnen blijven, hebben allemaal al heel wat meegemaakt. Door hun ervaringen te delen tonen ze dat elk verhaal anders is, en dat we elkaar veel te bieden hebben. Ik geloof heel erg in dergelijke initiatieven omdat ze timmeren aan meer solidariteit en migratie met een echt menselijk gezicht."- Silke Beirens, schepen van Mens en Milieu

Vluchtelingenbeleid in Oostende

Uiteraard gebeurt er doorheen het jaar ook heel wat om vluchtelingen goed op te vangen in Oostende. Zo worden er  woningen ter beschikking gesteld en helpt de Stad nieuwkomers met het verplichte inburgeringstraject. Dat bestaat uit een cursus maatschappelijke oriëntatie, lessen Nederlands, een inschrijving als werkzoekende bij de VDAB en 40 uur deelname aan een participatie- en netwerktraject.

Naast de samenwerkingsovereenkomst met Refu Interim, werkt de Stad ook samen met FMDO en Samen Divers. Via die organisaties kunnen vluchtelingen en nieuwkomers vrijwilligerswerk doen en zo sociale netwerken opbouwen.