post

Home

|

post

Stad Oostende stapt in Europees project DECA

Share this:

In 2024 startte het vier jaar durende project DECA (Delivering Effective Climate Actions). Het wil nieuwe oplossingen vinden om met klimaatverandering om te gaan. Stad Oostende is één van de partners in dit Europese project.

De klimaatverandering versnelt. In de afgelopen vijf tot tien jaar kan elke stad of regio de effecten van klimaatverandering in de eigen omgeving duidelijk waarnemen. De gevolgen zijn zichtbaar en heel dichtbij.

Deze klimaatgerelateerde gebeurtenissen kosten de Europese Unie miljarden euro's, maar ook mensenlevens. Omgaan met klimaatverandering is een proces van lange adem. Steden en regio's moeten daarom de CO2-uitstoot verminderen (mitigatie) en hun omgeving aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie).

Aanpassingsmaatregelen - zoals grotere afwateringsinstallaties om hevigere regenbuien op te vangen - zijn erg duur en bieden minder aantrekkelijke (of zelfs geen) rendementen voor de particuliere investeerder. Overheidsinvesteringen zijn dus essentieel, zeker in tijden van economische moeilijkheden in Europa.

Doelen

Om op deze uitdagingen een antwoord te vinden, tekende Stad Oostende in op het project DECA (Delivering Effective Climate Actions). Dit project is gericht op het vinden van nieuwe oplossingen om met klimaatverandering om te gaan.

DECA zal innovatieve financieringsinstrumenten voor adaptatiestrategieën ontwikkelen om de investeringen te verhogen, de kosten te verlagen en de doeltreffendheid van het adaptatiebeleid voor klimaatverandering in de regio's van de partners te versnellen. In dit project zal capaciteitsopbouw onder de lokale belanghebbenden van elke partner essentieel zijn.

"Dit Europees project is gericht op kennisuitwisseling. Veel steden worden geconfronteerd met klimaatsverandering en de bijkomende zoektocht naar financiering. Door te leren uit de geslaagde of minder geslaagde projecten van andere Europese steden kunnen we zo een geschikt financieel model op poten zetten." - Silke Beirens, Schepen van Mens en Milieu

De methodes van DECA

DECA zal gebruik maken van sessies met experten om kennis uit te wisselen over het financieringslandschap en capaciteitsopbouw. Daarnaast laten de sessies toe om inzicht te krijgen in onze leerbehoeften en beleidswijzigingen.

De eerste sessie vond plaats in juni 2024 in Warschau. Bestaande oplossingen, casestudy's en goede praktijken voor het aanpakken van klimaatrisico's werden uitgewisseld. De partners bespraken ook financieringsmogelijkheden en -modellen met experts uit Warschau. 

DECA telt 8 partners: Energie- en Klimaatagentschap van Podravje (Slovenië), Mazovië Energieagentschap (Polen), Regionaal Energieagentschap van Tartu (Estland), provinciebestuur van Kronoberg (Zweden), gemeente Roermond (Nederland), Stad Oostende (België), gemeente Lissabon (Portugal) en provincie Treviso (Italië).

Het project beschikt over een totaalbudget van 2.077.108 euro (waarvan 1.661.686,40 euro dankzij subsidies). Stad Oostende mag hiervoor rekenen op een budget van 270.409 euro, waarvan 216.327,20 euro wordt gesubsidieerd. DECA is een Interreg Europe project meegefinancierd door de Europese Unie.