post

Home

|

post

Stad Oostende viert Congolese onafhankelijkheidsdag en zet kunstproject op rond koloniale sporen

Share this:

Op 30 juni, de dag waarop Congo in 1960 onafhankelijk werd van België, viert het land zijn nationale feestdag. Het is een symbolische dag waarop Stad Oostende iedereen uitnodigt om mee te vieren met Congo op het feest Indépendance Cha-Cha. Tegelijk is het een moment om stil te staan bij ons koloniaal verleden. Stad Oostende start daarom een artistiek project op dat in dialoog gaat met koloniale verwijzingen in de publieke ruimte.

Indépendance Cha-Cha

Naar jaarlijkse traditie wordt de Congolese onafhankelijkheidsdag gevierd met muziek en dans in Oostende in samenwerking met KAAP, Club Magie en Panafrica. Het feest begint om 12.00 uur met Congolese hapjes en vanaf 14.00 uur kan je je onderdompelen in een unieke muzikale ervaring met zicht op zee. Junior Akwety en Mamadou Dramé brengen Bantu ritmes in hun project ‘Voyage’. Er is spoken word met Sefora Sam die, vergezeld door muzikanten, betoverende poëzie brengt. Dansen kan op muziek van Rabba en op de Afropop van singer-songwriter Mimi Waterfall. 

Meer info vind je op www.oostende.be/independance

Ruiterstandbeeld van Leopold II en artistieke interventie

De dag brengt uiteraard ook herinneringen aan ons koloniaal verleden naar boven. Het feest vindt bewust plaats aan het ruiterstandbeeld van Leopold II, een van de bekendste en meest omstreden beelden in de stad.

De afgelopen jaren zette Stad Oostende, samen met verschillende middenveldorganisaties, sterk in op projecten rond koloniale sporen. Samen met curator Pieter Boons, Kunst in Opdracht, Kunstencentrum KAAP en Mu.ZEE zet de Stad een kunstproject op poten om het ruiterstandbeeld te contextualiseren en te plaatsen in de huidige samenleving.

Aan verschillende kunstenaars werd gevraagd om een basisconcept te maken voor een kunstinterventie rond ons koloniaal verleden. Van midden september tot eind oktober kan iedereen die gaan bekijken op de ramen van de Koninklijke Gaanderijen, de stadswebsite en postkaarten op meerdere locaties. Wie daarover graag van gedachten wisselt, is welkom op verschillende publieksmomenten en op het participatieplatform Ons Oostende. Meer info daarover volgt binnenkort op www.oostende.be/kolonialesporen

Daarna worden de voorstellen voorgelegd aan de Commissie, Cultuurraad, Klankbord Koloniale sporen, het College van Burgemeester en Schepenen en de Gemeenteraad. In 2025 volgt dan de realisatie van de winnende artistieke interventie.

Collectie en expo in de bibliotheek

Bibliotheek Oostende stelt voor de gelegenheid een collectie van boeken, cd’s en dvd’s samen rond de koloniale periode. Daarnaast houdt de bib een mini-expo met voorwerpen uit het Congomuseum van Dominique Lubaki. Bezoekers kunnen de collectie en de expo tot en met 30 juni gaan bekijken.