post

Home

|

post

Vergunning voor omgevingsaanleg site O.L.V.-ter-Duinenkerk

Share this:

Stad Oostende heeft een vergunning op zak voor de omgevingsaanleg van de site rond de O.L.V.-ter-Duinenkerk aan de Dorpsstraat. De stad wil zo het polderlandschap en de duinen opwaarderen.

De site rondom het Duinenkerkje heeft voor Oostende een bijzondere betekenis. James Ensor is op deze site begraven en speelde een belangrijke rol in het vrijwaren van de site van bebouwing.

Bewogen geschiedenis

Het is een klein wonder dat Mariakerke nog een strook ongerepte duinen met aansluitend een polderlandschap heeft. In 1979 en 1981 werden het duin- en polderlandschap en de dichte omgeving van de kerk een beschermd landschap. De opdringende verstedelijking heeft het duinenlandschap meermaals willen inlijven. Dat was al in 1894 zo.

Ook de Duinenkerk werd bedreigd en James Ensor was één van de actievoerders tegen de dreigende afbraak van het kerkje. In een postkaart van 30 augustus 1894 schreef Ensor aan August Vermeylen: “Il est question de démolir la charmante église de Mariakerke S/M. Mais les artistes protestent. Envoyez moi votre protestation, elle fera bon effet.” (uit Freddy Dufait, 'In en om het kerkje van Ensor', 1998).

Natuurontwikkeling en opwaardering

Tijdens het Ensorjaar wil de Stad de Duinenstraat, het polderlandschap en de duinen opwaarderen en een 21ste eeuwtoets toevoegen aan de site. Hierbij liggen de accenten op natuurontwikkeling met waterretentie, opwaardering van het bestaande fiets- en wandelpad, recreatie maar ook op kunst. 

Concreet wordt de Duinenstraat heraangelegd in uitgewassen beton, conform de fiets-en wandelpaden van het Groen Lint, en voorzien van een uitkijkplatform met een lange zitbank. Van hieruit krijg je een ‘zicht op Mariakerke’, naar analogie met het schilderij van Ensor met gelijknamige titel.

De Duinenstraat vormt een onderdeel van het BFF (Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk) en wordt zeer frequent gebruikt als fietsverbinding (meer dan 1.000 fietsers per dag), het is ook in dit kader (recreatief en sportief fietsen) dat Toerisme Vlaanderen de subsidie toekent van 880 000 euro.

In de duinen worden alle bestaande verhardingen weggenomen en in het polderlandschap gebeuren er uitgravingen in functie van een verdere natuurontwikkeling. In de omgeving van de kerk - ter hoogte van de Bistroom De Baron - wordt het kunstwerk ‘Ik, James Ensor’ (ook wel ‘de kamer van Ensor’ genoemd) van de kunstenaar Daniel Spoerri geïntegreerd.

Na de werken zullen de duizenden fietsers die hier elke week passeren op een comfortabel pad kunnen genieten van de natuurlijke pracht van de polders en duinen, die niet alleen in eer hersteld maar zelfs uitgebreid worden. Zo geven we het schilderachtig landschap waarvan Ensor zo hield het respect dat het verdient en maken we er een aangename plek van voor iedereen van Oostende en daarbuiten. 

De vergunning voor de omgevingswerken werd intussen toegekend. De werken worden geraamd op ongeveer 1.750.000 euro (inclusief btw) met subsidies van Toerisme Vlaanderen (876.120 euro) en Blue Deal (77.625 euro). De aanbestedingsprocedure is aan de gang, de werken worden zo snel mogelijk aangevat.

Foto: (c) Stad Oostende