post

Home

|

post

Vogelgriep aan de kust: Stad Oostende neemt voorzorgsmaatregelen

Share this:

Sinds enkele weken worden er in verschillende kustgemeentes in België en in het buitenland dode vogels aangetroffen. Het gaat om vogelgriep. Voor de mens is er voorlopig geen gevaar. Voor alle zekerheid neemt Stad Oostende enkele voorzorgmaatregelen.

Langs de kust woedt momenteel een nieuwe uitbraak van aviaire influenza of vogelgriep. In het Vogelopvangcentrum van Oostende werden al enkele zieke vogels uit verschillende kustgemeentes binnengebracht. Het gaat vooral om koloniedieren die dicht bij elkaar broeden zoals meeuwen, sterns en aalscholvers. In kolonies kan de zeer besmettelijke ziekte zich snel verspreiden.

Meldpunt voor zieke of dode vogels

Diverse experten van het INBO, Vogelopvangcentrum Oostende (VOC) en ANB hadden aangegeven dat de besmettingen terug toenamen, in het bijzonder bij de populatie kokmeeuwen. Het prompt verwijderen van zieke en dode vogels uit de natuur is belangrijk. Hierdoor wordt de virale lading snel uit de natuur verwijderd zodat vogels en zoogdieren minder makkelijk besmet kunnen raken. Daarnaast is het belangrijk dat het contact tussen burgers en zieke of dode vogels geminimaliseerd wordt om menselijke besmetting te voorkomen.

Om het melden en ophalen van de vogels zo vlot mogelijk te laten verlopen, stelde het VOC zich kandidaat om een telefonisch meldpunt te voorzien en in te staan voor de coördinatie van de meldingen en ophalingen. Het meldpunt wordt financieel mogelijk gemaakt doordat enkele kustgemeenten en de provincie West-Vlaanderen de handen in elkaar slaan. Je kan intussen terecht op dit nummer sinds vrijdag 2 juni 2023. "We zijn blij dat we voor deze opdracht opnieuw met het Vogelopvangcentrum in zee kunnen. Zij hebben het netwerk, de kennis en de ervaring om dit in goede banen te leiden. Door deze samenwerking te faciliteren, nemen we als stad onze verantwoordelijkheid op om potentiële problemen inzake volksgezondheid te voorkomen," aldus schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.

Geen reden tot paniek

Er is geen reden tot paniek. Het virus is dan wel erg besmettelijk voor (water)vogels, maar slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen mensen besmet raken. Het gaat dan over mensen die meestal beroepsmatig nauw, herhaaldelijk en langdurig in contact komen met zieke dieren of hun uitwerpselen. Een wandeling maken in het park is dus absoluut geen probleem.

Hoewel er weinig tot geen gevaar is, raden we toch aan om de vogels niet aan te raken. Dat geldt ook voor onze trouwe viervoeters.

Denk je een met vogelgriep besmet dier te hebben gezien? Heb je een kadaver gevonden? Bel dan het nummer 0465 00 52 31. De dispatch van het VOC regelt daarna ophaling van de vogel.