post

Home

|

post

Ziekenhuis in zusterstad Banjul maakt samen met AZ Damiaan en Stad Oostende werk van betere hygiëne

Share this:

In het kader van de stedenband tussen Stad Oostende en Banjul versterkt de Stad samen met AZ Damiaan de gezondheidszorg in de Gambiaanse hoofdstad. Bovendien ondersteunt Oostende er het onderzoek naar de behandeling van brandwonden met natuurlijke middelen.

Eén van de prioriteiten binnen de stedenband tussen Oostende en de Gambiaanse hoofdstad Banjul is samenwerking op het vlak van gezondheidszorg. Denk hier bijvoorbeeld aan de stages van Oostendse studenten geneeskunde en verpleegkunde in het plaatselijke Edward Francis Small Teaching Hospital (EFSTH). Ook het personeel van de afdeling van infectieziektes en hygiëne in Banjul kwam kennis opdoen in het AZ Damiaan. Intussen doneerde de Stad een scanner die door het gebruik van uv-gel aantoont hoe handen effectief worden ontsmet aan het Gambiaanse hospitaal. Dit toestel maakt het hospitaalpersoneel op regelmatige tijdstippen bewust van het belang van een goede handhygiëne.

Brandwondenonderzoek

Sinds maart 2020 wordt het project ‘City link Ostend Banjul – Partnership for Sustainable City Development’ met steun van de Europese Unie toegepast in Banjul. In de schoot van dit project is gezondheidszorg één van de belangrijke componenten. Er wordt onder andere een onderzoek gepland naar de behandeling van brandwonden met verse Aloë Verabladeren. De behandeling hiervan zal vergeleken worden met het gebruik van zilversulfadiazine (beter bekend onder de merknaam Flammazine). Hiervoor plant Banjul Aloë Veraplanten van minimum vijf jaar aan in de tuin van het sanatorium van het EFSTH.

Dit onderzoek is gebaseerd op bestaande behandeling met Aloë Vera in een hospitaal in het landelijke Mariama Kunda. Via het project wil men de Aloë Verabehandeling nu een klinische en academische onderbouw geven. Brandwonden komen veel voor in Gambia, in het bijzonder bij kinderen. Een snelle en effectieve behandeling met Aloë Verabladeren, die vaak onmiddellijk beschikbaar zijn in landelijke omgevingen, kan daarom van heel grote waarde zijn.