post

Home

|

post

Aanbod kinderopvang in Oostende is stabiel

Share this:

In tegenstelling tot wat gisteren door sommige bronnen werd verspreid, is het aantal effectieve opvangplaatsen voor kinderen in Oostende niet gedaald. Het aantal is op vandaag zelfs licht gestegen in vergelijking met het begin van de legislatuur. De plaatsen bij de gezinsopvang (onthaalouders) zijn weliswaar gedaald, maar het verlies wordt gecompenseerd door plaatsen in de niet-stedelijke groepsopvang.

Momenteel zijn er in Oostende 715 plaatsen voorzien voor kinderopvang. Concreet zijn dat ​ tien plaatsen meer dan in 2019. "De cijfers van Agentschap Opgroeien geven in zekere zin een vertekend beeld omdat het Agentschap werkt met cijfers van vergunde plaatsen en de stad met de effectieve bezetting. Er werden ook twee organisatoren van kinderopvang aangetrokken naar de stad: Ferm en Feliez. Zij boden voordien nog geen opvang aan in de stad," licht schepen van Mens & Milieu Silke Beirens toe. ​

Werknemersstatuut

Het klopt dat het aantal onthaalouders in de stad substantieel gedaald is. Dat heeft te maken met het feit dat er heel wat van deze 'supermama's' de pensioenleeftijd hebben bereikt of zijn uitgevallen door ziekte. Ook corona hakte zwaar in bij zowel de onthaalouders als bij de kinderdagverblijven: de inspanningen die geleverd zijn, waren torenhoog. En dat heeft voor een deel ook zijn tol geëist. Het aantrekken en houden van personeel is nu de grootste uitdaging. De sleutel om verbetering aan te brengen op vlak van het personeelsstatuut ligt bij de Vlaamse overheid. De stad kon dit jaar wel al een subsidie binnenhalen van Vlaanderen om twee onthaalouders aan het werk te zetten binnen de eigen organisatie. Dit contract biedt de onthaalouders meer inkomenszekerheid én sociale bescherming.

Centralisatie aanmeldingen

Schepen Silke Beirens: "De wachtlijst van de stad is echt een momentopname. Als er nu ongeveer 360 kinderen daarop aangemeld zijn, dan is dat niet uitzonderlijk in vergelijking met vorige jaren. De stedelijke wachtlijst fungeert namelijk als een trechter en mensen die ook een aanvraag doen bij niet-stedelijke kinderopvang schrappen hun plaats niet op deze lijst en blijven daar dus ook op plakken." Er is wel extra druk door het verdwijnen van opvangplaatsen in Gistel en door ziekte/pensionering van een aantal onthaalouders in 2022 en 2023. In januari 2023 komt er voor het eerst een centrale aanmeldingslijst voor alle initiatieven op vlak van kinderopvang. Pas dan zal de reële vraag veel accurater in beeld gebracht kunnen worden. Dit wordt op dit moment uitgerold.