post

Home

|

post

Upgrade voor omgeving Duinenkerk: meer natuur, uitkijkplatform en kunst

Share this:

Nadat Stad Oostende eerder al een vergunning op zak had, gaat de omgevingsaanleg van de site rond de O.L.V.-ter-Duinenkerk aan de Dorpsstraat nu ook echt van start op 2 september. Met de werken wil de stad het polderlandschap en de duinen opwaarderen.

De site rondom het Duinenkerkje heeft een bijzondere betekenis voor Oostende. James Ensor is op deze site begraven en speelde een belangrijke rol in het vrijwaren van de site van bebouwing.

Natuurontwikkeling en opwaardering

Tijdens het Ensorjaar wil de Stad de Duinenstraat, het polderlandschap en de duinen opwaarderen en een 21ste eeuwtoets toevoegen aan de site. Hierbij liggen de accenten op natuurontwikkeling met waterretentie, opwaardering van het bestaande fiets- en wandelpad, recreatie maar ook op kunst. 

Concreet wordt de Duinenstraat heraangelegd in uitgewassen beton, conform de fiets-en wandelpaden van het Groen Lint, en voorzien van een uitkijkplatform met een lange zitbank. Van hieruit krijg je een ‘zicht op Mariakerke’, naar analogie met het schilderij van Ensor met gelijknamige titel.

De Duinenstraat vormt een onderdeel van het BFF (Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk) en wordt zeer frequent gebruikt als fietsverbinding (meer dan 1.000 fietsers per dag), het is ook in dit kader (recreatief en sportief fietsen) dat Toerisme Vlaanderen de subsidie toekent van 880.000 euro.

In de duinen worden alle bestaande verhardingen weggenomen en in het polderlandschap gebeuren er uitgravingen in functie van een verdere natuurontwikkeling. In de omgeving van de kerk - ter hoogte van de Bistroom De Baron - wordt het kunstwerk ‘Ik, James Ensor’ (ook wel ‘de kamer van Ensor’ genoemd) van de kunstenaar Daniel Spoerri geïntegreerd.

Genieten van de pracht van polders en duinen

Na de werken zullen de duizenden fietsers die hier elke week passeren op een comfortabel pad kunnen genieten van de natuurlijke pracht van de polders en duinen, die niet alleen in eer hersteld maar zelfs uitgebreid worden. Zo geven we het schilderachtige landschap waarvan Ensor zo hield het respect dat het verdient en maken we er een aangename plek van voor iedereen van Oostende en daarbuiten. 

De duur van de werken wordt geraamd tachtig werkdagen. Het prijskaartje bedraagt 1.737.752, 11 euro (waarvan 880.000 euro via een subsidie van Toerisme Vlaanderen). Tijdens de werken zal de Duinenweg niet toegankelijk zijn. Er wordt een omleiding voorzien via de kustbaan of de Nieuwpoortsesteenweg.

Op 21 en 22 september vindt op de site ook het eindevenement plaats van het Ensorjaar.

Samen met Toerisme Oostende, de aannemer en het studiebureau stemmen we de werken en de organisatie van het eindevenement op elkaar af.

Foto: (c) Stad Oostende