post

Home

|

post

Avansa Oostende Westhoek en Stad Oostende stellen programma postkoloniale blik voor

Share this:

Stad Oostende is nauw verbonden met Koning Leopold II en de geschiedenis van het kolonialisme. Avansa Oostende Westhoek en de Stad werkten daarom samen met verscheidene partners een programma uit dat kijkt naar het verleden met een hedendaagse bril: Postkoloniale Blik. Vanaf maandag 7 november tot en met zondag 13 november kunnen deelnemers zich inschrijven voor onder meer workshops, lezingen en een concert.

In Oostende kan je op bijna elke straathoek tegen het koloniaal verleden aanlopen. Leopold II, de geschiedenis van het kolonialisme en de stad zijn nauw met elkaar verbonden.

Stad Oostende werkte samen met Avansa Oostende Westhoek het programma Postkoloniale blik uit dat kijkt naar het verleden met een hedendaagse bril. De bedoeling is om de tijdsgeest van toen te begrijpen en uit te zoeken welke plaats die kan krijgen in onze maatschappij vandaag.

Programma

Avansa Oostende Westhoek en Stad Oostende scherpen samen met andere partners de kritische blik aan, want meer kennis zorgt voor meer wederzijds begrip en inzicht. Mu.ZEE, KAAP, bibliotheek Oostende, Congo aan Zee, CultuurContact en de Oostendse Gidsenkring Lange Nelle verleenden hun medewerking aan het programma.

Deelnemers kunnen zich tijdens de week van 7 tot en met 13 november inschrijven voor tal van activiteiten. Zo is er een wandeling door Oostende met gids Dirk Beirens die de deelnemers uitleg geeft over het koloniaal verleden van de stad. Er is ook een gesprek en rondleiding in Mu.ZEE met André Baert over Congo en Kunst. Muziekliefhebbers kunnen dan weer een concert van Inanga Jazz! bijwonen in O.666, een mix van Burundese traditionele muziek, jazz en hedendaagse klassieke muziek. Liefhebbers van lekker eten kunnen een workshop Congolees koken met Cécile Cappellen volgen. Ze maakt de deelnemers wegwijs in de Afrikaanse keuken terwijl ze tussendoor wijsheden uit haar cultuur deelt.

Uiteraard zijn er nog veel meer activiteiten. Het volledige programma en inschrijvingsinfo is te vinden op www.oostende.be/postkolonialeblik