post

Home

|

post

Bibliotheek Oostende en Tuinhier-Akkerwinde lanceren samen Stekjesbibliotheek

Share this:

Tijdens de maand mei zal je in de bib een plantenruilkast terugvinden. Dit groene initiatief wordt gelanceerd door Bibliotheek Oostende en Tuinhier-Akkerwinde. Plantenliefhebbers kunnen zaadjes of planten achterlaten in de kast en een ander plantje meenemen.

In een unieke samenwerking tussen Bibliotheek Oostende en Tuinhier-Akkerwinde, de beheerder van de volkstuintjes in Oostende en Bredene, wordt een groen initiatief gelanceerd: de stekjesbibliotheek. Deze bijzondere plantenruilkast zal van 3 tot en met 31 mei te vinden zijn in de bibliotheek van Oostende.

Het concept is eenvoudig maar effectief: iedereen die interesse heeft, kan planten of zaadjes plaatsen in de ruilkast en een ander plantje mee naar huis nemen. Dit initiatief is niet alleen een fantastische manier om je eigen huis of tuin te verrijken met nieuwe soorten, het bevordert ook de lokale biodiversiteit en stimuleert het ecologisch bewustzijn. "De Stekjesbib is een uitstekende gelegenheid voor mensen om op een toegankelijke en goedkope manier hun eigen groene collectie uit te breiden”, zegt Peter Desnerck van Tuinhier-Akkerwinde. "Het is ook een prachtige kans om kennis te delen over verschillende plantensoorten en de verzorging ervan."Dit initiatief past perfect bij de duurzaamheidsdoelen van zowel de bibliotheek als Tuinhier-Akkerwinde. Door planten en zaadjes een nieuw leven te geven, verminderen we afval en stimuleren we een circulaire economie.

"Dit project toont weer eens aan dat je om duurzaam en circulair handelen te stimuleren vaak niet veel meer nodig hebt dan een fikse dosis creativiteit. Een stekje adopteren en cultiveren wordt door deze mooie samenwerking een toegankelijke en leerrijke activiteit die de verscheidenheid aan planten in onze stad ten goede komt", voegt Silke Beirens, schepen voor Mens en Milieu toe.

De bibliotheek blijft inzetten op verbinding, er komen immers meer dan 600 bezoekers per dag over de vloer. Met dergelijke projecten willen ze nog meer een open huis zijn.

De Stekjesbibliotheek is toegankelijk tijdens de openingsuren van Bibliotheek Oostende en biedt voor iedereen wat wils. Of je nu een ervaren tuinier bent of pas begint met je eerste kamerplant, de plantenruilkast staat open voor alle enthousiastelingen.

Foto: Zana Bulteel