post

Home

|

post

Cult-uurtjes brengen kunst en cultuur bij de allerkleinsten

Share this:

Vanaf september wil Stad Oostende kinderen maandelijks laten proeven van kunst en cultuur tijdens een ‘Cult-uurtje’. De maandelijkse Cult-uurtjes moeten de creativiteit en verwondering van de kinderen nog wat extra prikkelen en hun interesse verbreden.

Verwondering

Als je twee jaar bent is alles een wonder! “Wij volwassenen zijn die onbevangenheid en nieuwsgierigheid een beetje kwijtgespeeld. Maar door de ogen van je peuter herontdekken we opnieuw hoe bijzonder de dingen zijn”, legt schepen Silke Beirens uit. Ook kunst doet dat nog steeds met ons. Kunst prikkelt op dezelfde manier onze nieuwsgierigheid. Wat zou het geven mochten we de allerkleinsten al laten proeven van cultuur? In kinderdagverblijf Wiegelied willen we dat alvast uitproberen.

Verwondering helpt de kinderen om nieuwe dingen te leren kennen en te ontdekken. Schepen Silke Beirens: “Dat is precies wat we doen met dit project. Met kunstzinnige prikkels brengen we cultuur bij de allerkleinsten, en dragen we bij aan hun ontwikkeling en verbondenheid met de kinderen en volwassenen rondom hen. De verbeelding versterkt ook de veerkracht van de kinderen.”

Brede samenwerking

Bij Wiegelied willen ze daarom baby's en peuters maandelijks laten proeven van kunst en cultuur. Tijdens een heus Cult-uurtje worden de kleintjes getrakteerd op muziek, toneel, voorleessessies en vele andere vormen van cultuur. Wiegelied werkt hiervoor samen met Oostendse culturele partners zoals De Grote Post, het conservatorium, de kunstacademie, mu-zee-um, Klein Verhaal, TAZ en de bibliotheek. In een latere fase gaan ook de ouders actief betrokken worden bij het project.

Tijdens TAZ deden ze al een groots voorproefje. Toen bracht TAZ rasacteur Johan Heldenbergh naar Wiegelied om voor te lezen voor de kinderen en ouders. Vandaag is De Grote Post aan zet. Zij brengen Serdi Faki Alici mee naar Wiegelied. Serdi is een beatboxer met superkrachten. Een acteur die scratcht. Een leraar die speelt. Een danser die valt en opstaat. Serdi is het allemaal. In de theaterwereld is Serdi al lang geen onbekende meer. Hij speelde mee in voorstellingen van Union Suspecte, KVS, ARSENAAL/LAZARUS … En niet alleen op het podium is hij thuis, ook als workshopbegeleider bij Transfo Collect voelt hij zich in zijn nopjes.

Serdi speelt met ritmes en beats, met voice scratches en teeth-liprolls. Beatboxen is in essentie muziek maken met je mond, is er een mooiere plek om dat te doen dan een crèche?