post

Home

|

post

Grootste Europese subsidie ooit voor Stedenband met Banjul

Share this:

Deze maand gaat een nieuw project van start in het kader van de stedenband tussen Oostende en zusterstad Banjul (Gambia). Het doel van het project is om het lokaal bestuur van Banjul te versterken op vlak van milieu- en natuurbeheer, afvalverwerking, ondernemerschap en gezondheidszorg. Voor het project kan Stad Oostende rekenen op een EU-subsidie van maar liefst 3 miljoen euro. Schepen van Internationale Samenwerking Silke Beirens (Groen) is tevreden: “Met  dit project werken we aan klimaatoplossingen in de regio en creëren we meer toekomstmogelijkheden voor jongeren in Gambia zelf.  Dat is absoluut noodzakelijk in een regio waar nog dagelijks mensen een gevaarlijke tocht aanvatten richting een onzeker bestaan op het Europees continent.”

Tussen de grote jongens

Het subsidieprogramma 'Local Authorities – Partnerships for Sustainable Cities' focust zich op het promoten van stedelijke ontwikkeling via reeds bestaande samenwerkingsverbanden tussen stadsbesturen en partnerlanden van de EU.

Van bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur ging een gemotiveerd team van stadsambtenaren en vertegenwoordigers van het middenveld uit Banjul en Oostende aan de slag om het complexe dossier uit te werken. Voor de projectoproep werden in totaal liefst 258 dossiers ingediend. Na een strenge selectie vielen er 16 ‘in de prijzen’, waaronder dus Oostende. Onze stad is hier in het goede gezelschap van steden als Madrid, Bordeaux, Berlijn en Parijs. Stad Oostende is de hoofdpartner binnen dit project en werd geselecteerd om een contract op te maken met een looptijd van drie jaar.

Schepen Silke Beirens: “ik ben bijzonder trots dat dit project door de Europese Commissie werd goedgekeurd.  Nooit eerder werd een bedrag van die omvang door de Stad Oostende binnengehaald. We kunnen met deze fondsen ter plaatse echt het verschil gaan maken met bijvoorbeeld een professionelere afvalverwerking en betere gezondheidszorg. We investeren hiermee ook in klimaatoplossingen en in een volwaardig milieu- en natuurbeleid buiten onze eigen stadsgrenzen. Het is voor mij bovendien een terugkeer naar mijn professionele roots want ik heb zelf ervaring met het uitvoeren van Europese projecten in Centraal-Afrika. Ik besef als geen ander hoe belangrijk het is om jonge generaties ter plaatse een toekomstperspectief te geven.”  

Vijf kernacties
Algemene doelstelling van het EU project is om het lokaal bestuur in Banjul te versterken en de stad verder te ontwikkelen als innovatieve en creatieve stad. Deze investering moet de stad Banjul klaarmaken voor de uitdagingen van de toekomst. De focus ligt op vijf acties:

1. Efficiënte openbare dienstverlening en goed bestuur voor Banjul City Council (BCC)

2. Een effectief en milieuvriendelijk stadsafvalbeheer

3. De stad Banjul is een veerkrachtige, groene en milieuvriendelijke stad

4. De oprichting mogelijk maken van een centrum voor duurzame ontwikkeling op de site van Crab Island

5. Gezondheidszorg en hygiëne in het Edward Francis Small Teaching Hospital

Selectie projectteam
De Stad Oostende ondertekende ondertussen het contract met de Europese Commissie. In Banjul zal een lokaal projectteam van acht mensen de werkzaamheden in goede banen leiden. De aanwervingsprocedure van Banjul City Council loopt nu volop. Deze week vertrekken Departementshoofd Publieke Relaties Vicky Pettens en Stedenbandcoördinator Peter Vanslambrouck naar Banjul om de nodige voorbereidingen te treffen.

Ook binnen de stad Oostende is er uitbreiding van het stedenbandteam: er loopt een vacature voor een voltijds projectcoördinator met zowel technische als administratieve vaardigheden en bij voorkeur ervaring op het Afrikaanse continent. Bovendien komt er ook een oproep voor de samenstelling van een stuurgroep met experten uit het middenveld.