post

Home

|

post

Stad Oostende blijft investeren in kwalitatieve kinderopvang

Share this:

Stad Oostende hecht veel belang aan kwalitatieve kinderopvang. Daarom worden ook voor niet-stedelijke kinderopvanginitiatieven subsidies voorzien om de kwaliteit van de opvanglocaties te verbeteren.

Stad Oostende ondersteunt al jaren kinderopvanginitiatieven die extra investeren in hun locatie of werking. Daarvoor wordt per kindplaats op een opvanglocatie 2000 euro voorzien over een periode van 7 jaar. Het budget kan gebruikt worden voor de aankoop van meubilair, IT-materiaal en speelgoed, voor verfraaiingswerken, de aankoop of renovatie van een pand, enzovoort. In ruil voor dit budget geeft de opvanglocatie voorrang aan Oostendse kinderen en werkt ze samen met het Loket Kinderopvang.

Subsidies voor aankoop en renovatie van panden

In het afgelopen jaar ontvingen de samenwerkende onthaalouders van Duinrel op de Vuurtorenwijk een subsidie van 36.000 euro voor een totaalrenovatie van hun pand. Daardoor moeten de onthaalouders nu minder huur betalen aan de eigenaar en is hun inkomen beter verzekerd.

Ook kinderopvang Vogelzang van scholengroep Stroom in de wijk Westerkwartier-Vlaams Plein ontving een subsidie van 36.000 euro goed voor een totale vernieuwing van de locatie. Het kinderopvanginitiatief kan zo een nieuwe locatie bieden aan de kinderen en krijgt zelf meer financiële ruimte om andere zaken aan te pakken, zoals de aanleg van de tuin.

Voor de nieuwe kinderdagverblijven op de Konterdam, Mowgli en Bagheera worden ook subsidies voorzien. Voor kinderdagverblijf Bagheera gaat het eveneens om 36.000 euro, als steun bij de renovatie van het pand.

Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens licht toe: "We zijn blij dat we de verschillende kinderopvanginitiatieven met deze subsidies een flinke duw in de rug kunnen geven. Door te investeren in renovatie maken we deze panden klaar voor de toekomst en zorgen we tegelijk voor een stimulerende, veilige en uitdagende omgeving voor de kinderen."

Daarnaast werden ook nog meer bescheiden investeringssubsidies toegekend aan kinderdagverblijf De Droomboom en 't Groeiboompje (respectievelijk 2.843,75 en 2.537 euro).

Onthaalouders

Ook onthaalouders kunnen een subsidie aanvragen aan Stad Oostende. In 2022 - 2023 werd zo een totaalbedrag van 18.870,47 euro toegekend, verdeeld over vijf onthaalouders.

"Als stad investeren we in de werking van onze eigen kinderdagverblijven maar daarnaast nemen we volop onze regierol op in het kinderopvanglandschap in onze stad op het vlak van inhoudelijke, administratieve, logistieke en financiële ondersteuning. Op die manier kunnen we een complementair en divers aanbod aan opvang in onze stad uitbouwen," besluit schepen Silke Beirens.

Meer informatie op www.oostende.be/kinderopvang.