post

Home

|

post

Ontmoetingscentra Oostende wekken eigen energie op

Share this:

Om een antwoord te bieden op de energie-uitdagingen van nu en de toekomst laat Stad Oostende volop energiebesparende aanpassingen uitvoeren in verschillende stadsgebouwen. In de ontmoetingscentra ’t Viooltje, De Boeie en De Ballon kunnen ze voortaan gebruik maken van hun zelf opgewekte stroom, dankzij de grote zonnepaneelinstallaties op hun dak. Deze projecten kaderen binnen het stedelijk klimaatplan 'Leefbaar Oostende'.

Op het dak van OC ’t Viooltje werden 48 panelen geïnstalleerd, bij OC De Boeie kwamen er 30 panelen en op OC De Ballon liggen er nu 78 panelen. Op die manier bespaart de Stad zo’n 17.000 euro per jaar of ruim 51.000 kWh per jaar. Hierdoor bereikt Stad Oostende bovendien een CO2-reductie van 11 ton.

Energiezuinigere stadsgebouwen zonder extra investeringen

De realisaties kaderen binnen het Energiezorgplan 2: een samenwerking tussen Stad Oostende, het Energiehuis Oostende en Fluvius. De kostprijs van deze zonnepaneleninstallatie bedraagt ongeveer 97.000 euro. Deze kosten worden volledig betaald met de gerealiseerde winst door energiebesparing. Door de samenwerking is er ook een lage personeelskost.

Het doel van het Energiezorgplan is om dankzij een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie het verbruik drastisch te verlagen. Stad Oostende heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te zijn tegen 2050 en wilt de stadgebouwen versneld klimaatneutraal maken tegen 2040.

De Stad plant nu 42 energetische ingrepen in maar liefst 28 stadsgebouwen. Vorig jaar gebeurden er al ingrepen in o.a. de Bibliotheek en het Stadhuis. Binnenkort volgen er ook aanpassingen in de Koninklijke Stallingen en enkele andere ontmoetingscentra.

Met alle zonnepaneelinstallaties die al gerealiseerd zijn en nog ingepland staan, is de Stad erin geslaagd om alle bruikbare daken van de stadsgebouwen nu al vol te leggen. Alle potentiële zonne-energie wordt dus maximaal benut.

Er wordt uiteindelijk een CO2-reductie van ongeveer 50% (1.322 ton CO2) bereikt in die gebouwen en dat geeft een belangrijk aandeel in de realisatie van het klimaatplan Leefbaar Oostende.

Energiezuinige woningen voor de Oostendenaars

Wil je als Oostendenaar ook bekijken hoe jouw woning energiezuiniger kan en hoe je energetische ingrepen kan financieren? Neem dan zeker eens vrijblijvend contact op met het Energiehuis Oostende voor gratis advies.