post

Home

|

post

Oostende ondertekent Vlaams bomencharter

Share this:

Stad Oostende engageert zich om tijdens deze legislatuur 120.000 bomen te planten.

Stad Oostende ondertekent op donderdag 12 maart samen met maar liefst 94 andere Vlaamse steden en gemeenten het Bomencharter in Puurs-Sint-Amands. Samen engageren ze zich om niet minder dan 938.000 bomen te planten tijdens de huidige bestuursperiode. Na de plechtige ondertekening in aanwezigheid van Viceminister-president Bart Somers (Open-Vld) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) planten de lokale mandatarissen een unieke klimaatboom in de buurt van het gemeentehuis.

Schepen Silke Beirens (Groen) over het initiatief: "We hebben als bestuur heel duidelijk de kaart getrokken om het stadsrandbos als groene buffer een flinke groeischeut te geven. Door het Bomencharter te ondertekenen, zetten we ons engagement extra in de verf. De schepen wijst ook op de positieve effecten van meer bomen: "Ruim 120.000 bomen zullen in de toekomst Oostende beschermen tegen de klimaatopwarming. Daarmee zorgt Oostende voor een aandeel van 12% in het charter. Daarnaast zorgen ze voor een betere luchtkwaliteit en bevorderen ze de gezondheid, de natuurbeleving en de biodiversiteit." Via het Bomencharter engageren de steden en gemeenten zich om een bepaald aantal extra bomen te planten op hun grondgebied. Op die manier staat het Bomencharter symbool voor de collectieve strijd die de steden en gemeenten voeren tegen de klimaatopwarming. Het Bomencharter is een vrijwilligersinitiatief dat ondertussen vanuit de provincie Vlaams-Brabant uitgroeide over heel Vlaanderen. "De lokale besturen en de overige partners staan centraal in het boeiende verhaal van het Bomencharter. Dankzij de steun van deze stakeholders groeide het Bomencharter uit van zijdezacht zaadje tot woestijnwerende woudreus. Het verhaal van het Bomencharter leest als een hoopgevend en hartverwarmend verhaal waarbij de collectieve strijd tegen klimaatopwarming centraal staat. Mensen zijn tot veel in staat als ze samenwerken," vertelt fiere organisator Jo Maes.

Het Bomencharter wordt gesteund door verschillende toonaangevende partners: BOS+, BBL, Velt, Natuurpunt, het Centrum voor Botanische Verrijking, de Vereniging voor Openbaar Groen, de Vlaamse Bosgroepen, ByeByeGrass, Trees For Climate, Martin Hermy (Em. Professor in Natuur- en Groenbeheer), Kris Verheyen (Hoogleraar Bosecologie en Bosbeheer UGent), Bart Muys (Hoogleraar Bosecologie en Bosbeheer KU Leuven), VALOR en Fietsberaad Vlaanderen.