post

Home

|

post

Oostendse Kinderdagverblijven blijven ‘Borstvoedingsvriendelijke organisatie’

Share this:

De Kinderdagverblijven De Driewieler, De Pelikaan, Panukkel en Wiegelied zien hun certificaat van ‘Borstvoedingsvriendelijke organisatie’ verlengd worden. Organisaties in Vlaanderen die kwaliteitsvolle zorg leveren op vlak van borstvoeding kunnen dit label krijgen. De stedelijke kinderdagverblijven en enkele onthaalouders kregen dit label eerder al en zien omwille van de vele extra inspanningen het certificaat nu voor de volgende 4 jaar verlengd worden.

Het certificaat is gebaseerd op internationaal ontwikkelde criteria van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het expertisecentrum voor Kraamzorg ‘vzw De Bakermat’ ontwikkelde het kwaliteitslabel op vraag van Kind en Gezin.

Informatie en ondersteuning

“De kinderdagverblijven van Stad Oostende ontwikkelden een borstvoedingsbeleid waarbij mama’s ondersteund worden om de borstvoeding verder te zetten op het moment dat hun kind naar de opvang gaat. Ook kunnen ouders met hun vragen in de kinderopvang terecht en krijgt het personeel rond het thema op regelmatige basis bijscholing”, legt schepen Silke Beirens uit.

In de stedelijke kinderdagverblijven kunnen ouders dus terecht met allerlei vragen rond borstvoeding, afkolven en of voeden in combinatie met werken. Er is een mogelijkheid om comfortabel het kindje te voeden in de kinderdagverblijven of in het Stadhuis. Ouders worden zo verder gestimuleerd en ondersteund om zo lang als mogelijk borstvoeding te geven.

Nauw contact met ouders

We leggen onder andere uit aan moeders dat kinderen tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden over het algemeen geen andere voeding nodig heeft dan moedermelk. Daarna kan de moedermelk in combinatie met andere voedingsmiddelen, aangeboden worden zolang moeder en kind het wensen,” voegt Jolien Verplancke, hoofd van dienst van Kinderdagverblijf De Pelikaan, toe.

Mama van Kunga beaamt dit: “Mede door de ondersteuning van het kinderdagverblijf heb ik voor een lange tijd borstvoeding kunnen geven. De begeleiders belden mij steeds op als Kunga honger had en zo moest ik nooit afkolven. Borstvoeding was voor mij daardoor een positieve ervaring.”

Na het doorlopen van de procedure kregen de kinderdagverblijven De Driewieler, De Pelikaan, Panukkel en Wiegelied een gunstige evaluatie en mogen ze de komende jaren met trots het label van ‘Borstvoedingsvriendelijke organisatie’ dragen.