post

Home

|

post

Pilootproject toeleiding nieuwkomers naar de jeugdverenigingen

Share this:

Stad Oostende lanceert een pilootproject waarbij jeugdbewegingen gecoacht worden om hun organisatie toegankelijker te maken voor anderstalige nieuwkomers

De lokale jeugdverenigingen vormen één van de grootste groep vrijetijdsaanbieders voor kinderen en jongeren in Oostende. In het verleden gaven diverse jeugdbewegingen aan meer aandacht te willen besteden aan diversiteit onder hun leden. Ze riepen hiervoor de hulp in van de Stad.

Stad Oostende lanceert daarom een pilootproject waarbij anderstalige nieuwkomers toegeleid worden naar de lokale jeugdverenigingen. De jeugdbewegingen worden gecoacht om hun organisatie toegankelijker te maken zodat ook anderstalige nieuwkomers kunnen deelnemen. "Voor nieuwkomers is het erg belangrijk om snel een netwerk te kunnen opbouwen zodat ze volwaardig kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Vlotte toegang tot de jeugdbeweging is daar één van. Het draagt bij tot een plezante en gezonde tijdsbesteding waar bovendien opnieuw informele oefenkansen geboden worden om Nederlands te praten," aldus schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.

Tumult vzw

In dit coachingstraject wordt de vzw Tumult onder de arm genomen omwille van hun ruime expertise met de doelgroep en het thema binnen het jeugdwerk. Het transformeren van traditioneel jeugdwerk naar een toegankelijk en inclusief aanbod voor jongeren van diverse origine behoort tot hun DNA.

Beoogd traject

De eerste stap in het project is een algemene vormingsvoormiddag waarbij vzw Tumult allerlei handige tips en tricks aanleert aan de leiding van alle Oostendse jeugdverenigingen. Ze leren oog te hebben voor culturele hindernissen en er wordt bekeken op welke manier tal van andere drempels aangepakt kunnen worden.

In de tweede stap van het project worden in 2023 twee jeugdbewegingen, KSA Meeuwennest en 21ste FOS De Jolle, intensief en van nabij begeleid om hun werking beter af te stemmen op de doelgroep van anderstalige kinderen.

De Stad wil blijven inzetten op de professionalisering van jeugdverenigingen, daarom bieden ze hen kosteloos deze vorming en het coachingtraject aan. Met dit project wil Stad Oostende leerkansen bieden aan zowel de doelgroep als de jeugdverenigingen. Het ultieme doel is om het project in de toekomst op te schalen naar alle jeugdbewegingen die interesse tonen én zich wensen te engageren om hun werking meer open te stellen voor leden met een andere culturele achtergrond.