post

Home

|

post

Schepen Silke Beirens brengt elf milieu- en natuurorganisaties rond de tafel.

Share this:

Samen naar een participatief milieu- en natuurbeleid voor de stad van de toekomst.

Het stadsbestuur is volop bezig met de opmaak van het strategisch meerjarenplan. Milieuschepen Silke Beirens (Groen) kiest op het vlak van natuur en milieu voor een uniek participatief traject. Op haar initiatief schuiven op dinsdag 17 september alle Oostendse milieu- en natuurorganisaties samen aan tafel. “De vernieuwingscoalitie kiest uitdrukkelijk voor een cultuur van inspraak en participatie. Eenrichtingsverkeer is oude politieke cultuur. Een kruisbestuiving tussen stadsbestuur en middenveld leidt tot betere resultaten en creëert betrokkenheid. Onze ambities op het vlak van natuur en milieu zijn torenhoog en we willen dit goed aanpakken”, zegt Schepen Silke Beirens.

Maar liefst 11 natuur- en milieuverenigingen zullen mee helpen bouwen aan een ambitieus milieu- en natuurbeleid voor onze centrumstad. Het gaat om Natuurpunt, Horizon Educatief, Marien Ecologisch Centrum, Buitengoed, Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren, Blauw Kruis, Proper Strandlopers, VLIZ, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), O.666 en Recup Art. “We kiezen voor een mix van gerenommeerde instellingen, traditionele milieuorganisaties en nieuwe verenigingen”, benadrukt Silke Beirens. “Elke deelnemer beschikt over bergen expertise en knowhow op hun domein. Er zal nagedacht worden over het nieuwe beleid, maar er is ook ruimte om elkaar te leren kennen. Het wordt een inspirerende avond, waarbij interessante synergieën en opportuniteiten worden verkend.”

Na de participatieavond gaat Schepen Silke Beirens (Groen) met de resultaten aan de slag. “We zullen acties integreren in het strategisch meerjarenplan voor de komende vijf jaar en we plaatsen er ook een budget tegenover. Het natuur- en milieubeleid van deze stad heeft nood aan een versnelling en dat is wat we zullen realiseren”, besluit Beirens.