post

Home

|

post

Stad Oostende ondertekent 'Green Deal Eiwitshift' voor duurzaam voedingspatroon

Share this:

Net als tal van andere partners en gemeenten, ondertekende ook Stad Oostende recent de ‘Green Deal Eiwitshift'. Het doel van deze Green Deal is de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitrijke producten in ons voedingspatroon te verbeteren. De deal biedt ook tal van economische kansen.

Stad Oostende ondertekende vorige week - samen met meer dan 60 andere gemeenten, organisaties en bedrijven - mee de 'Green Deal Eitwittransitie'. Met dit engagement streven de partners naar een betere verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in het Vlaamse voedingspatroon.

De Vlaming eet divers en van een hoge kwaliteit. Opvallend is het hoge aandeel van dierlijke producten en eetwaren met een hoge energieaanbreng maar lage voedingswaarde in onze dagelijkse consumptie. Ook eten we te weinig groenten en fruit, volle granen en peulvruchten. Het huidige eetpatroon heeft bijgevolg een negatieve impact op het leefmilieu en op onze gezondheid. "We weten ondertussen dat er wel degelijk draagvlak is bij de Oostendenaar om gezonder en milieubewuster te gaan eten. De grote interesse in de VeggieChallenge heeft ons dit nog eens duidelijk gemaakt," legt schepen van Mens & Milieu Silke Beirens uit. "Op de testakkers experimenteert Buitengoed Oostende vzw binnenkort met teelten van kikkererwten, linzen en soja. Wie weet proeven we in de nabije toekomst wel Oostendse sojamelk?"

Ambitie 2030

Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling is de consumptieverhouding dierlijke/plantaardige eiwitten op dit moment 60/40. De ambitie van de zogenaamde eiwittransitie of eiwitshift is om deze verhouding om te draaien naar 40% dierlijke en 60% plantaardige van onze eiwitbehoefte tegen 2030. Plantaardige eiwitten bevinden zich bijvoorbeeld in quinoa, asperges, kikkererwten, sperziebonen, zeewier of alle noten, zaden en pitten.

Opportuniteiten voor bedrijven

Voedingsbedrijven komen vroeg of laat in aanraking met de eiwittransitie. Een slimme eiwittransitie biedt heel wat kansen aan ondernemers om met nieuwe grondstoffen aan de slag te gaan. En het zorgt voor een gezond voedingspatroon en verlaagt de milieu-impact.

Concrete acties

Met de ondertekening van de 'Green Deal Eiwittransitie' engageert Stad Oostende zich concreet tot de volgende acties.

  • Stad Oostende engageert zich tot het integreren van de eiwitshift in een breder verhaal rond gezonde voeding in de strategische doelstellingen van de voedselstrategie ‘Oostende Oogst’.
  • Stad Oostende engageert zich om jaarlijks deel te nemen aan de VeggieChallenge van EVA vzw.
  • Stad Oostende zal in de centrale keuken voorzien in een vegetarisch lunchalternatief.
  • Stad Oostende voorziet testakkers in het landbouwpark de Tuinen van Stene waarbij geëxperimenteerd zal worden met eiwitrijke gewassen door Buitengoed Oostende vzw.
  • Stad Oostende neemt deel aan het eiwitconsumptie-onderzoek ‘De Luisterende Tafel’ van het Departement Omgeving.
  • Stad Oostende werkt indicatoren uit om de shift naar plantaardige voeding te meten in het kader van het project Foodshift 2030. De stad is partner in dit HORIZON 2020 project.

Meer info en alle deelnemende partners op https://omgeving.vlaanderen.be/green-deal-eiwitshift