post

Home

|

post

Stad Oostende ontvangt bronzen boslabel

Share this:

Op 15 december reikte Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir boslabels uit aan de lokale besturen die de afgelopen jaren inspanningen leverden voor bosuitbreiding. Stad Oostende kreeg een bronzen boslabel voor de uitbreiding van liefst 4,4 ha bos.

Sinds vorig jaar reikt de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) boslabels uit aan lokale besturen die de afgelopen jaren inspanningen leverden voor bosuitbreiding.

Veertien lokale besturen mogen voortaan een digitaal boslabel opspelden. Samen met acht andere besturen die meer dan 2,5 hectare nieuw bos aanplantten, kreeg Stad Oostende een bronzen boslabel met een bosuitbreiding van maar liefst 4,4 ha. Met het digitaal label kan dan gecommuniceerd worden op websites of sociale media.

Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens: "Het bronzen boslabel binnenhalen, is erg leuk en een kroon op het harde werk die we afgelopen jaren samen met Buitengoed hebben verzet. Het is bovendien een stimulans voor vele lokale besturen om een stap verder te gaan met bosaanplantingen. Het zilveren label voor Oostende ligt alvast voor het grijpen!"

Stad Gent ging uiteindelijk met het gouden boslabel aan de haal en plantte meer dan 10 ha bos. De provincie West-Vlaanderen, gemeente Bornem, Intercommunale Land van Aalst en gemeente Merelbeke kregen een zilveren boslabel. Zij plantten elk meer dan 5ha bos. 

"Ons stadsrandbos is ondertussen gegroeid tot 97 hectare. Een groene long aan de rand van onze stad. De bomen pompen zuurstof in de lucht, nemen CO2 op, zorgen voor verkoeling en trekken heel wat soorten aan. Bovendien is het ook een aangename plek om te vertoeven. Een troef voor onze stad," licht schepen van Mens & Milieu Silke Beirens toe.

Voorwaarden voor het behalen van een boslabel

Om een boslabel te kunnen ontvangen, zijn er een aantal voorwaarden waaraan het bos moet voldoen:

  • Het aangeplante bos moet bestaan uit nieuw bos. Compensatiebos wordt dus niet meegerekend.
  • Het nieuwe bos moet op de eigen grond van de gemeente geplant worden. Er kan uiteraard wel samengewerkt worden met partners, zoals de bosgroepen, Bos+ of een natuurvereniging.
  • Het bos moet tenslotte ingegeven worden op www.bosteller.be, zo komt het automatisch in aanmerking voor een boslabel.

Labels zijn cumulatief: dit wil zeggen dat wanneer een lokaal bestuur eerst een bronzen label behaald heeft, het daarna nog steeds in aanmerking komt voor een zilveren en gouden boslabel en de bijhorende stimulansen. Wanneer een stad of gemeente rechtstreeks een zilveren of gouden boslabel behaald, krijgen ze ook de stimulansen van de voorgaande labels.