post

Home

|

post

Stad Oostende test duurzame peukenzuilen uit in de uitgaansbuurt.

Share this:

Stad Oostende besliste eind april om een actieplan uit te werken tegen rondslingerende sigarettenpeuken. Als test komen er drie duurzame peukenzuilen in de uitgaansbuurt. Op de dijk worden er vijftien gewone verhoogde peukenzuilen geplaatst.

Sigarettenpeuken veroorzaken grote schade aan het milieu. Stad Oostende zet met het actieplan tegen rondslingerende sigarettenpeuken sterk in op preventie, sensibilisering en het uitvoeren van infrastructurele aanpassingen. Stad Oostende heeft al heel wat investeringen gedaan om de overlast door achtergelaten peukenringen aan te pakken.

Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens licht toe: "Alle 180 openbare afvalkorven zijn voorzien van peukenringen. Naast de peukenzuilen in de Langestraat, zal Stad Oostende ook vijftien extra peukenzuilen op de dijk plaatsen aan de trappen van het strand. Op die manier wil de Stad de peuken voorgoed uit het straatbeeld laten verdwijnen."

100 rioolputjes kregen een boodschap in milieuvriendelijke graffiti met ‘hier begint de zee’ en gemeenschapswachten van de Stad deelden al 2.000 zakasbakjes uit. Tijdens het uitdelen van de zakasbakjes, informeren de gemeenschapswachten de burgers over de negatieve gevolgen van het weggooien van een sigarettenpeuk. De komende maanden worden nog eens 4.000 zakasbakjes verdeeld en 40.000 zandasbakjes voor op het strand.

Uitgaansbuurt Stad Oostende heeft in samenwerking met verschillende wijkactoren een aantal hotspots bepaald. Dat zijn plaatsen waar veel sigarettenpeuken liggen.

“Uit deze hotspotanalyse kwam de uitgaansbuurt duidelijk naar voren als een plaats waar vaak peuken op de gronden belanden. Hierdoor besliste de Stad om als test drie duurzame peukenzuilen in de uitgaansbuurt te plaatsen, met name op het Monacoplein, in de Langestraat en op het Marie–Joséplein. Dat is opnieuw een verdere stap in het aanpakken van de peukenproblematiek”, licht schepen Silke Beirens toe.

Stad Oostende gaat hiervoor in zee met Fresh Tray Services. Die firma staat in voor het plaatsen, ledigen en het onderhoud van de zuilen. Fresh Tray Services is een duurzaam recyclagebedrijf dat de verzamelde sigarettenpeuken stockeert en naar een externe firma brengt voor recyclage. Ze worden daar gerecycleerd tot een spuitbaar granulaat en worden nadien gebruikt om de containers voor het inzamelsysteem te maken. Daarnaast worden er van het granulaat ook zakasbakjes gemaakt. Alle geproduceerde producten kunnen weer volledig worden gerecycleerd waardoor er kan gesproken worden van een gesloten recyclagecyclus. "We zijn erg blij dat we een dynamische startup als Fresh Tray Services de kans kunnen geven om hier in onze stad een verschil te maken op vlak van zwerfvuilaanpak. We voorkomen met de zuilen dus niet alleen zwerfvuil, maar de peuken krijgen een nieuwe functie als grondstof voor het inzamelsysteem zelf. Dat is uniek," aldus Silke Beirens.

Handhaving Naast die preventieve maatregelen zullen er ook strenge controles zijn. Personen die nog steeds peuken op de grond werpen, kunnen zich aan een zware boete verwachten.

Korte reflectie bij duurzame peukenzuilen: Als schepen sta je bijzonder dicht bij de inwoners van je stad. Ik kreeg de voorbije 2 jaar heel wat berichten van Oostendenaars die zich ergerden aan sigarettenpeuken in hun buurt of wijk. Ook de Proper Strand Lopers bewezen reeds meermaals met hun doelgerichte acties dat naast PET ook peuken een gigantisch zwerfvuilprobleem creëren en een aanslag op onze leefomgeving.

Samen met de collega’s van het schepencollege zetten we een peukenplan op met verschillende facetten: grote asbakken, aangepaste vuilnisbakken maar ook handhaving en GAS-boetes voor wie betrapt wordt.

De Limburgse start-up Fresh Tray Services zoekt mee naar oplossingen op lange termijn door de peuk in een circulair proces te betrekken: van peuk tot asbak. Niet alleen afvalinzameling maar dus ook upcycling.

 Je kunt de duurzame peukenzuilen spotten in de Langestraat, aan het Marie José plein én aan Culturcentrum De Grote Post.

PS Niet roken blijft uiteraard het beste, maar voor wie het nog niet kan laten: gooi je peuk in de zuil en loop binnenkort met een asbakje op zak gemaakt van jouw peuk.

PS Fijn dat Oostends ambassadeur van Fresh Tray Services Richie Vandamme ons in contact bracht met dit Limburgs bedrijf.