post

Home

|

post

Stad Oostende viert vrouwendag met een gedicht

Share this:

Op 8 maart vieren we Internationale vrouwendag. Stad Oostende en Avansa Oostende-Westhoek onthullen voor deze gelegenheid een ontroerend gedicht ter hoogte van de trappen op het pleintje bij de Chaletstraat. Twee Oostendenaars, Nessrin Ehmed-Mohammad en Eva Cox, schreven het gedicht over vrouwen van de toekomst.

Internationale Vrouwendag in Oostende staat traditioneel in het teken van ontmoeten. Stad Oostende en Avansa Oostende-Westhoek lieten - met steun van de Provincie West-Vlaanderen - een stukje van een ontroerend gedicht zandstralen op de trappen bij het pleintje ter hoogte van de Chaletstraat.

Vrouwen van de toekomst

Ter gelegenheid van internationale vrouwendag werd een sprekende zin uit het oorspronkelijke gedicht geselecteerd en kreeg het in het bijzijn van de auteurs een unieke plaats bij de trappen op het pleintje ter hoogte van de Chaletstraat: 'Hier tel ik mijn littekens op mijn meisjeshart- het leven is geen oorlog- terwijl mijn dochter een glimlach plukt voor iedereen die haar ziet.'

Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens: "In het bestuursakkoord verwijst Stad Oostende expliciet naar de onaantastbaarheid van waarden zoals de gelijkheid tussen man en vrouw. Helaas krijgen vrouwen nog elke dag te maken met situaties waarin ze ongelijk behandeld worden. Doordat we voor het gedicht een opvallende plaats op het openbaar domein uitkiezen, hopen we van zoveel mogelijk voorbijgangers de aandacht te trekken."

Het gedicht 'Toekomst' over de weg naar gendergelijkheid, werd geschreven door Nessrin Ehmed-Mohammad en Eva Cox, Oostendenaars met een verschillende achtergrond. Nessrin pende de tekst neer in het Nederlands -wat overigens niet haar moedertaal is- en Eva stak er een goede flow en wat meer scherpte in. Nessrin: "We kozen voor een gedicht in het Koerdisch en in het Nederlands omdat we zoveel mogelijk vrouwen willen raken."

QR-code

Naast het stukje gedicht dat gezandstraald werd op de trappen, is er ook een sticker met QR-code terug te vinden. Wandelaars kunnen de code met hun smartphone scannen om zo het volledige gedicht te beluisteren dat Nessrin Ehmed-Mohammad en lerares Woordkunst-drama Nancy Zwaenepoel voordragen. De QR-code verwijst naar de webpagina www.oostende.be/vrouwen-van-de-toekomst

Toekomst

Door de coronamaatregelen kunnen er dit jaar geen activiteiten georganiseerd worden, maar de organisaties hopen dat het gedicht toch tot verbinding kan leiden in de Stad. Voor Internationale Vrouwendag 2022 mikt Stad Oostende samen met de meewerkende organisaties Avansa Oostende-Westhoek, CM Oostende, Beweging.net, Samen DiVers, FMDO en ACOD opnieuw op een aanbod van activiteiten dat mensen kan samenbrengen ter ere van de vrouw.