post

Home

|

post

Stad Oostende zet samen met Inspirant in op inclusieve opvang en activiteiten voor kinderen

Share this:

De vraag naar opvang voor kinderen met specifieke zorgbehoeften stijgt elk jaar. Stad Oostende lanceert daarom samen met Inspirant aan Zee | MFC het project Blinc!

Stad Oostende ontvangt in alle opvanglocaties van de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) dagelijks kinderen met specifieke zorgbehoeften. In 2022 werden er 132 kinderen die specifieke zorg nodig hebben, regelmatig opgevangen bij BKO. Er is steeds meer nood aan inclusieve opvang, en voor het personeel is er extra ondersteuning nodig.

Samen met Inspirant aan Zee | MFC (de nieuwe naam van VOC De Rozenkrans) bouwt Stad Oostende daarom verder aan een kwaliteitsvol inclusief basisaanbod aan opvang en vrijetijdsactiviteiten in Oostende. De diensten Kinderopvang, Buitenschoolse Kinderopvang en Jeugd (die de speelpleinwerking PleZAND en de Zonnetjeswerking voor kinderen met een beperking organiseert) stappen mee in het inclusieve verhaal. Met Project Blinc! wordt volop ingezet op een inclusieve werking binnen de stadsdiensten, met als doel alle kinderen te laten 'blinken in hun vel'.

Inspirant aan zee | MFC is een multifunctioneel centrum waar personen (tot 25 jaar) met een handicap die nood hebben aan specifieke ondersteuning, terecht kunnen. Er worden verschillende vormen van ondersteuning voorzien: ambulante therapie, dagopvang, begeleiding, residentiële opvang… Ze beschikken dan ook over een uitgebreide kennis en ervaring op het vlak van werken met kinderen met (een vermoeden van) een beperking. Als VAPH voorziening willen zij deze kennis laten doorstromen naar de stadsdiensten. Dit doen ze aan de hand van inclusiecoaches die de werking van de stadsdiensten zullen versterken. De inclusiecoaches zullen een ondersteunende en coachende rol op zich nemen in functie van meer zorg op maat. De opstart van het project is voorzien in april 2023.