post

Home

|

post

Voeding in tijden van corona: Oostende promoot korteketenproducten

Share this:

Voedsel zo snel mogelijk van bij de boer tot op het bord van de consument krijgen, dat is de achterliggende gedachte van de korte keten. Zeker in een crisisperiode biedt de korte keten garanties op gezonde voeding met een correcte prijs voor de producent. Daarom zet Stad Oostende hier de komende jaren nog verder op in.

De voorbije weken steeg de populariteit van producten die dicht bij huis gekweekt worden enorm. Door de coronacrisis werd duidelijk hoe zelfvoorzienend we zijn (of net niet). Eten uit onze achtertuin werd opeens veel aantrekkelijker en betrouwbaarder.

Stad Oostende zet al enige tijd in op de ‘korte keten’, de situatie wanneer voeding weinig of geen tussenschakels passeert en dus via de kortste weg van bij de boer of lokale producent bij de consument terecht komt. Dit biedt heel wat voordelen: op vlak van versheid en smaak, het garandeert een eerlijkere prijs voor de boer, en het is het beter voor het milieu. De korte keten biedt dus ook meer garanties op beschikbaarheid van gezonde voeding in tijden van crisis, waarbij transport van buitenaf moeilijker is.

Tuinen van Stene

De aanleg van het landbouwpark ‘de Tuinen van Stene’ past binnen het stimuleren van de korte keten. De Tuinen van Stene zijn een toegankelijk park waar je kan fietsen en wandelen, waar groenten en dieren gekweekt worden en waar ruimte is voor experimenten met nieuwe of moeilijker te kweken gewassen. Zo wordt de band met de productie van ons eten aangesterkt en worden Oostendenaars bewuster van het belang van lokale landbouwers en voedselproductie.

In de Tuinen van Stene vind je ook de Biopluktuin, waarvan iedereen lid kan worden. De boer kweekt de groenten, de mensen met een abonnement komen ze zelf oogsten. Zonder dat er overbodig transport of plastic verpakking aan te pas komt. De leden van de Biopluktuin ervaren hoe alles groeit en bloeit, leven en eten mee met de seizoenen. Ook in deze coronatijden kan iedereen veilig blijven oogsten, omdat de sociale afstandsregels gerespecteerd worden.

 Stad Oostende wil ook de meest kwetsbare groepen kennis laten maken met gezonde en smaakvolle groenten. Dankzij de samenwerking met de stad, schonk de Biopluktuin al verschillende malen vitaminerijke groenten aan de sociale kruidenier de Antenne. De Antenne coördineert tijdens de coronacrisis de voedselbedeling in Oostende.

Wie lid wil worden van de biopluktuin voor het nieuwe oogstseizoen, kan zich nog steeds inschrijven: www.biopluktuin.be