post

Home

|

post

Voorstelling nieuwe handelaarskaart Torhoutsesteenweg met muzikale circusstoet

Share this:

De Torhoutsesteenweg is een straat met een grote diversiteit aan inwoners en handelaars. Stad Oostende en de sociaal-artistieke organisatie Klein Verhaal maakten een leuke handelaarskaart met een overzicht van alle handelszaken in Torhoutsesteenweg tussen ’t Paard en de Elisabethlaan. Om de publicatie van de nieuwe handelaarskaart te vieren, trekt op vrijdag 6 mei vanaf 16.00 uur een muzikale circusstoet door de straat.

De Torhoutsesteenweg is een icoon in Oostende. Het is een straat met een rijke geschiedenis, vele gezichten en een grote diversiteit aan inwoners en handelaars. De sociaal-artistieke organisatie Klein Verhaal wilde samen met Stad Oostende deze diversiteit onderzoeken, de handelaars met elkaar verbinden en de Torhoutsesteenweg opnieuw op de kaart zetten.
​In de straat is er een enorm aanbod aan winkels, diensten, producten en specialiteiten in alle geuren en kleuren, waardoor het voor klanten soms moeilijk is om hun weg te vinden in de levendige straat. Daarom werd een leuke handelaarskaart gemaakt met een overzicht van alle handelszaken in de Torhoutsesteenweg tussen ’t Paard en de Elisabethlaan met vermelding van een specialiteit die ze aanbieden.

Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens: "Met veel toeters en bellen zetten we vandaag maar liefst anderhalve kilometer van een van de belangrijkste straten in Oostende letterlijk opnieuw op de kaart. We vertrekken vanuit de handelaars als sleutelfiguren die de ruimere buurt met elkaar verbinden. Met dit bestuur geven we de handelaars opnieuw de kans om op het voorplan te treden met hun bonte mix aan unieke producten en diensten."

De handelaars beter leren kennen
Deze straat dankt zijn specifieke karakter aan alle mensen die er een zaak hebben. Het zijn de handelaars die de Torhoutsesteenweg zijn ‘gezicht’ geven. Daarom startte Klein Verhaal een intensief traject om hen beter te leren kennen. In de eerste fase organiseerde Klein Verhaal een interviewronde en in de tweede fase trok de organisatie met een mobiel drukatelier doorheen de straat om de vele handelaars een 'gezicht' te geven. Grafisch kunstenaar Ella Vandenbussche begeleidde de handelaars (of leden van hun gezin) om een andere handelaar uit de straat te portretteren. Dat leverde leuke tekeningen op die ook op de kaart te zien zijn. Een overzicht van alle portretten en meer info over de handelaars vind je ook op www.kleinverhaal.be

Muzikale circusstoet
Op vrijdag 6 mei wordt de nieuwe handelaarskaart officieel voorgesteld. Dan trekt een muzikale circusstoet door de Torhoutsesteenweg. De stoet vertrekt om 16.00 uur ter hoogte van ’t Paard en gaat daarna richting de Elisabethlaan en terug. Aan alle handelaars werd gevraagd om hun specialiteit aan te prijzen. De stoet vormt het startschot voor de Oostendenaars om op ontdekking te gaan door het grote aanbod van de handelaars in de Torhoutsesteenweg. Als bezoeker krijg je op 6 mei alle troeven van de straat te zien.

Schepen van Ondernemen, Charlotte Verkeyn vult aan: “Op de Torhoutsesteenweg is een groot aanbod aan winkels en diensten allerlei. Zo uitgebreid dat het voor klanten soms moeilijk is hun weg te vinden bij het winkelen. Met de handelaarskaart hopen we echt een troef in handen te hebben om deze bruisende handelskern opnieuw op de kaart te zetten en op te waarderen. Aan beleving zal het er alleszins niet ontbreken. Met de muzikale circusstoet wordt dit nu ook echt op gang getrokken”

Je kan de kaart ook downloaden via www.oostende.be/torhoutsesteenweg