post

Home

|

post

Week van de Korte Keten trapt af met opstart unieke samenwerking Buitengoed - centrale keuken Stad Oostende

Share this:

Van 13 tot 23 mei 2023 is er een nieuwe editie van de Week van de Korte Keten. Je kan dan opnieuw het aanbod van de korteketenproducenten ontdekken. Bovendien gaat ook een unieke samenwerking van start tussen Buitengoed en de centrale keuken van Stad Oostende.

Naar jaarlijkse traditie vindt van 3 tot 23 mei 2023 een nieuwe editie plaats van de 'Week van de Korte Keten'. Tijdens deze (ruime) week staan opnieuw heel wat activiteiten op het programma.

Wandelen, fietsen en speciale Boerenmarkt

De Week van de Korte Keten zet het aanbod van de korteketenproducenten in de kijker. Zo kun je proeven van een speciale editie van de Boerenmarkt op woensdag 10 mei 2023 van 14.00 tot 18.00 uur op het Mariakerkeplein. Je kan ook meewandelen met Buitengoed op de geleide tocht 'Van boer tot bord' (woensdag 17 mei 2023) of deelnemen aan een 'faire wandeling' (zaterdag 13 mei 2023 op World Fair Trade Day). Spring je liever op de fiets? Dan kun je kiezen voor de Hoeveroute. Spring zeker ook eens binnen bij de 100% West-Vlaams producenten en de hoevewinkel in Stene. Het volledige activiteitenaanbod vind je op www.oostende.be/weekvandekorteketen.

Proefproject centrale keuken

Bij de start van de Week van de Korte Keten lanceert Stad Oostende bovendien ook een uniek proefproject. De centrale keuken van Stad Oostende start een samenwerking met Buitengoed. In het restaurant komen de groenten van de veggieschotel op donderdag voortaan zoveel mogelijk uit de Biopluktuin. Niets zo lekker én gezond als verse, kwaliteitsvolle groenten recht van bij de boer! Zo geeft de Stad het goede voorbeeld, en willen ze meer mensen stimuleren om ook zelf te kopen bij de lokale landbouwers.

We inspireerden ons hiervoor op de samenwerking van WZC ’t Ponton die sinds vorig jaar met grote tevredenheid groenten afneemt van de Biopluktuin in Stene. De samenwerking verloopt in nauw overleg met de bioboeren van de Biopluktuin en wordt geëvalueerd. Mogelijks volgt een verlenging in 2024.

"Deze structurele samenwerkingen zijn belangrijk voor de Biopluktuin. We blijven als Stad via verschillende projecten en activiteiten ook anderen (horeca-ondernemers, handelaars, grootkeukens...) inspireren om met lokale, seizoensgebonden producten aan de slag te gaan. Al deze initiatieven maken deel uit van onze Voedselstrategie 'Oostende Oogst", besluit schepen Silke Beirens, bevoegd voor Mens en Milieu.