post

Home

|

post

Werknemersstatuut voor onthaalouders

Share this:

Stad Oostende haalde een Vlaamse subsidie binnen waarmee de stad twee onthaalouders aan het werk kan zetten binnen de eigen organisatie. Dit werknemersstatuut biedt niet alleen betere sociale bescherming en meer inkomenszekerheid maar is vooral ook een mooie kroon op het harde werk van de voorbije jaren.

Naast de inkomensgarantie en de betere sociale bescherming, zorgt een werknemersstatuut voor een andere en vooral kwalitatievere insteek op de werkvloer. Onthaalouders Jocelyn Bazan en Lindsy Delaey zien hun nieuwe statuut als een mooie waardering voor hun werk. “Onze onthaalouders werken allemaal ongelooflijk hard en doen hun job met veel toewijding en liefde. We organiseerden een infosessie om te polsen naar de interesse voor het werknemersstatuut bij al onze onthaalouders. Daaruit bleek al snel de interesse van Jocelyn en Lindsy. We zijn dan ook heel blij dat we hen dit statuut kunnen aanbieden met steun van de Vlaamse overheid," aldus schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.  

Meer gemoedsrust

Jocelyn is al sinds 2014 aan het werk als onthaalouder in Oostende en is bijzonder enthousiast: “Voor mij betekent het nieuwe statuut dat ik meer gemoedsrust zal hebben, dat ik de financiën van mijn gezin beter zal kunnen plannen, en dat ik me zekerder kan voelen in mijn job.” Ze voegt er nog aan toe dat de opvang op zich niet veel zal veranderen: “Ik heb altijd met liefde voor elk kind gezorgd en zal dat blijven doen. Maar ik zal mij voortaan met nog meer gemoedsrust aan de kinderen kunnen wijden.”

Meer rechten

Lindsy is al sinds 2010 aan de slag als onthaalouder en ziet het nieuwe statuut als een beloning voor het vele werk van de voorbije jaren. “Het voelt goed om meer rechten te hebben want we werken er hard genoeg voor. We zullen nu eindelijk recht hebben op vakantiegeld, een eindejaarspremie, de opbouw van ons pensioen, enzovoort.” Het werknemersstatuut geeft de onthaalouders een professioneel kader om zich nog beter te kunnen focussen op kwaliteit. Lindsy duidt: “Er zal minder stress zijn als er kindjes plots ziek vallen of niet komen opdagen. Nu die zorg om het inkomen wegvalt, moeten we ons enkel nog concentreren op kwalitatieve opvang. Ik doe mijn job met heel veel liefde en had het heel erg gevonden te moeten stoppen omdat het niet meer financieel haalbaar zou zijn.”

Stad Oostende zet al jaren hard in op kinderopvang. Bij gezinsopvang wordt het kind opgevangen door een onthaalouder in de eigen woning. De dienst Gezinsopvang staat in voor de pedagogische ondersteuning en begeleiding van aangesloten onthaalouders. Er zijn momenteel 23 onthaalouders aangesloten bij Gezinsopvang. Twee daarvan werken dankzij de verworven Vlaamse subsidie voortaan als werknemer bij Stad Oostende.

Meer info bij de dienst Gezinsopvang via 059 25 89 35 of gezinsopvang@oostende.be.